Ticamākais ASV viceprezidenta amata kandidāts – republikānis kritizē Putinu un Krieviju

foto diena.lv
foto diena.lv

Senators no ASV Floridas štata Marko Rubio, kuru uzskata par ticamāko pretendentu uz ASV viceprezidenta amatu gadījumā, ja par republikāņu prezidenta amata kandidātu kļūs Mits Romnijs, uzstājoties ar savu ASV ārpolitikas attīstības redzējumu sniedzis virkni Krievijai neglaimojošu paziņojumu, vēsta konservatīvais izdevums Human Events. 

Parasti savos izteikumos korektais republikāņu politiķis, piemēram, nodēvējis nākošo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par „vārgu” un paranoiķi.

„Putins var izteikties skarbi, taču viņš pats zina, ka īstenībā ir vārgs. Lai kur viņš arī nepaskatītos, visur viņam rādās draudi viņa varai – reāli un izdomāti. Tādēļ viņš izmanto valsts masu informācijas līdzekļus lai slavinātu savu paranoju un antirietumnieciskos uzskatus. Austrumos no viņa aizvien varenāka kļūst Ķīna, dienvidos darbojas islāmisti, bet viņš pārliecina cilvēkus, ka galvenais drauds ir NATO,” paziņoja senators, uzstājoties Bruklinas institūtā.

Atšķirībā no sava iespējamā nākošā priekšnieka M. Romnija, M. Rubio tomēr izvairījās atklāti nosaukt Krieviju par „ienaidnieku”, bet gan centās populāri izskaidrot klausītājiem, kā ASV vajadzētu rīkoties nākotnē. Pēc senatora domām, viņa valstij ir jāizveido enerģētiskā savienība ar Kanādu, Meksiku, Kolumbiju un „nemiernieku” Venecuēlu, lai pasaules tirgū izspiestu citus energoresursu piegādātājus: „nedrošos” Tuvos Austrumus un „aizrāvušos’ Krieviju.

Tāpat ASV ir jānostiprina sakari ar Eiropas Savienību, „lai izstrādātu adekvātāku pieeju attiecībām ar Krieviju”, uzskata M. Rubio. „Tas ir svarīgi, jo Krievijas iekšpolitika veido tās ārpolitiku. Autokrātiska Krievija tiecas darboties pret Rietumiem, kas sarežģī tās integrācijas globālajā ekonomiskajā telpā un brīvās politikas pasaulē procesu,” paziņoja M. Rubio.

Pēc viņa domām arī nav izdevusies ASV un Krievijas attiecību „pārstartēšana”. „Apmaiņā pret piekāpšanās kodolbruņojuma jautājumā mēs pretim saņēmām pārāk maz,” apgalvo politiķis.

„Mums ir jāapvienojas ar ES, lai kopīgi realizētu svarīgus uzdevumus – no pretraķešu aizsardzības sistēmas būvniecības līdz NATO tālākai paplašināšanai,” paziņoja M. Rubio. Reanimētā ASV un ES savienība spiedīs Krievijas politiskos spēkus turpināt cīnīties ar korupciju un veidot atklātu politisko sistēmu, uzskata senators.

Savukārt ASV, pēc viņa vārdiem, ir pasaules līdere, bez kuras nav iespējams atrisināt nevienu problēmu. Vairākkārt uzsverot šo tēzi, iespējamais nākošais ASV viceprezidents paziņoja par nepieciešamību pēc aktīvākām ASV darbībām kā kapitālisma un demokrātijas eksportētājai. Tāpat M. Rubio izteicās, ka atbalsta ASV un Ķīnas sadarbības paplašināšanu, un cer uz demokrātiskām izmaiņām Ķīnā.


Написать комментарий