Apskats: naftas cenas pasaulē sasniedz augstāko līmeni pēdējo trīs nedēļu laikā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Naftas cenas pasaules tirgos aizvadītās nedēļas laikā pieauga par aptuveni 1%, sasniedzot augstāko līmeni pēdējo trīs nedēļu laikā.

Galvenais iemesls bija ziņas, ka pasaules lielākajā energotirgū - ASV - patēriņa izdevumi, kas nodrošina aptuveni 70% no ASV ekonomiskās aktivitātes, pirmajā ceturksnī palielinājušies par 2,9% un tas ir labākais sniegums kopš 2010.gada ceturtā ceturkšņa.

Šīs ziņas naftas tirgotāju acīs pat atsvēra faktu, ka pirmajā ceturksnī ASV ekonomikas pieaugums apsīcis līdz 2,2% pretstatā 3% pērnā gada ceturtajā ceturksnī.

Nedēļa sākās ar to, ka naftas cenas pasaules tirgos pirmdien kritās, reaģējot uz biržu indeksu kritumu, statistikas datiem par Ķīnas ekonomiku un nenoteiktību eiro zonā, radot bažas par pieprasījuma pēc enerģētikas resursiem pasaulē stabilitāti. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā pirmdien kritās par 0,77 ASV dolāriem līdz 103,11 dolāriem par barelu. Savukārt "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā saruka par 0,05 ASV dolāriem līdz 118,71 dolāram par barelu.

Savukārt otrdien WTI markas jēlnaftas cena palielinājās, bet "Brent" markas jēlnaftas cena tirdzniecības sesiju noslēdza ar mīnusa zīmi. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā otrdien kāpa par 0,44 ASV dolāriem līdz 103,55 dolāriem par barelu. Savukārt "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā saruka par 0,55 ASV dolāriem līdz 118,16 dolāram par barelu.

Trešdien naftas cenas turpināja augt, reaģējot uz ASV Federālās Rezervju sistēmas prognozi, kas paredz ASV ekonomikas izaugsmes tempu pieaugumu, ļaujot investoriem cerēt uz degvielas pieprasījuma kāpumu. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā trešdien kāpa par 0,57 ASV dolāriem līdz 104,12 dolāriem par barelu. Savukārt "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā pieauga par 0,96 ASV dolāriem līdz 119,12 dolāram par barelu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā ceturtdien kāpa par 0,43 ASV dolāriem līdz 104,55 dolāriem par barelu. Savukārt "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā Londonas biržā pieauga par 0,80 ASV dolāriem līdz 119,92 dolāram par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm maijā auga līdz 104,93 dolāram par barelu, kas ir par 1% vairāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena palielinājās līdz 120,02 dolāriem par barelu, kas ir par 1,3% vairāk nekā iepriekšējā piektdienā.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий