Šodien Daugavpils Māla mākslas centrā stāstīs par seno Baltijas raku keramiku

Šodien Daugavpils Māla mākslas centrā notiks interesants seminārs, kas tiks veltīts rūdītajai Baltijas raku keramikai un ieinteresēs ne tikai keramiķus, bet arī daudzus mākslas cienītājus.

Semināra organizētāja māksliniece Ilona Šauša pastāstīja, ka seminārā runa būs par japāņu tipa raku keramiku, pārsvarā, tie ir trauki, kas tiek tradicionāli izmantoti tējas ceremonijā. Šāda veida keramikai ir raksturīga māla veidošana ar rokām, rezultātā katrs priekšmets ir unikāls, jo meistars veido asimetrisku kontūru un nevienmērīgu sienu biezumu. Apdedzinājuma zemās temperatūras rezultātā tiek veidota poraina virsma, trauki tiek izņemti no krāsns un ielikti ūdenī vai tiek atdzēsēti svaigā gaisā, un vēlāk tiek noklāti ar svina glazūru. Lai radītu neparastus dekoratīvos efektus, bieži vien tiek izmantoti glazūras uzklāšanas un apdedzinājuma tehnoloģiskie defekti – plaisu tīkls uz virsmas, nekārtīgi uzklāta glazūra. Izklausās vienkārši, bet šādu darbu izgatavošana prasa no meistara prasmi balansēt starp izmeklētu vienkāršību un klāju brāķi. 

Šodienas seminārā visiem interesentiem tiks nolasīta ievadlekcija, kuras laikā ne tikai pastāstīs par japāņu raku keramikas vēsturi, bet arī salīdzinās to ar Baltijas tehnoloģijām. Šīs tehnoloģijas Baltijas keramika ir tikpat sena kā japaņu. Rūdītā keramika ir pagaidām maz pētīts kultūras mantojums, kas vēsturiski līdz 19.gs. beigām bija plaši izplatīts trijās Baltijas valstīs, Baltkrievijā un dažos Krievijas apgabalos.Tā unikalitāte ir īpašajā pēcapdedzinājuma tehnikā, kur ķīmisko glazūru vietā izmantots rudzu miltu ieraugs, kas ir īpaši aktuāli un ekoloģiski mūsu piesarņojuma gadsimtā. 

Tagad, pēc Ilonas Šaušas domām, šāda veida tējas tases, kas ir izgatavotas, izmantojot senu un ekoloģiski tīru tehnoloģiju, var kļūt par jaunu latgaliešu brendu.
Semināra sākums ir plkst.12:00. Ieeja par brīvu.
 


Написать комментарий