Viļakas novada jaunieši papildina zināšanas par neformālo izglītību

foto izglitiba.bzb.lv
foto izglitiba.bzb.lv

26.aprīlī Viļakā notika Neformālās izglītības konference jauniešiem. Tajā piedalījās vairāk nekā 50 jaunieši no Viļakas Valsts ģimnāzijas, Rekavas vidusskolas un Viduču pamatskolas. 

Konferences mērķis bija iepazīstināt jauniešus ar projektu iespējām ne tikai Jaunatnes Starptautiskās programmu aģentūras administrētajās programmās, bet arī dot ieskatu par fondiem, kuros jaunieši var iesniegt projektus sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām un pašvaldību. Galvenais jauniešu uzdevums ir iemācīties sadarboties ar pieaugušajiem un senioriem, kuri var palīdzēt jauniešu ideju realizēšanā.

Atklājot konferenci, Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs iezīmēja jauniešiem nākotnes uzdevumus: „Mēs dzīvojam sabiedrībā, kurā notiek pārmaiņas. Visas mūsu sabiedrības galvenais uzdevums ir izveidot tādu sabiedrību, kurā cilvēks var dzīvot normālu cilvēcisko dzīvi. Lai šo mērķi sasniegtu mums visiem ir trīs galvenie uzdevumi. Pirmais uzdevums ir kopīgiem spēkiem veikt esošās valsts pārvaldes struktūras pārveidošanu. Otrais - veidot attiecības starp valsti un sabiedrību. Trešais – garīgā atjaunotne ikvienam cilvēkam, nepieciešams ielikt garīgos pamatus un mainīt attieksmi pret dzīvi. Šobrīd tiek domāts, kur valstī šos „pamatus būvēt”. 

Uzsveru, ka tie cilvēki, kuri būvēs „šos pamatus”, būsiet Jūs – jaunieši. Katrs jaunietis būs atbildīgs par to kā tiks „būvēti šie pamati”. Pārmaiņas, jaunas idejas, lai mainītu cilvēku un valsts savstarpējās attiecības, var ienest tikai jauni cilvēki. Man ir liels prieks, ka Jūs esiet sanākuši kopā un organizējaties. Jūsu galvenais mērķis ir veidot jaunu sabiedrību. Šobrīd, lai iegūtu zināšanas, Jums ir jāstrādā kopā ar skolotājiem, vecākiem un citiem pieredzējušiem pieaugušajiem. Vēlu Jums veiksmi konferencē un turpmākajā Jūsu dzīvē”.

Viļakas Valsts ģimnāzijas direktore Ilze Starpcāne informēja, ka šī ir jau otrā reize, kad pavasarī Viļakas novada jaunieši tiekas konferencē, kuras mērķis ir dot jauniešiem jaunas zināšanas. Viņa vēlēja, lai šāda savstarpēja mācīšanās vienam no otra turpinātos arī nākotnē.

Jaunieši ar interesi noklausījās Alūksnes bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu speciālista un programmas „Jaunatne darbībā” reģionālā koordinatora Sergeja Andrejeva informāciju par realizētajiem jauniešu projektiem Alūksnē. Pēc Sergeja prezentācijas jaunieši izteica vēlēšanos piedalīties kādā jauniešu apmaiņas projektā un vēlētos doties uz kādu citu valsti, lai iepazītos ar tās zemes jauniešiem, kultūru un tradīcijām. Uzsveram vēlreiz, ka, lai dotos jauniešu apmaiņā, ir jāsameklē partneris, kopā jāsagatavo projekta pieteikums un projekta apstiprināšanas gadījumā ir iespēja īstenot ieceri. Aicinām jauniešus būt pacietīgiem un ieguldīt darbu projektu izstrādē.Informāciju par partneru piedāvājumiem var meklēt: www.jaunatne.gov.lv, www.europa.eu/youth un www.eurodesk.eu.

Rekavas vidusskolas jaunieši prezentēja programmas „Jaunatne darbībā” realizēto jauniešu apmaiņas projektu “Kopā ar mūziku no saullēkta līdz saulrietam”. Rekavieši atzina, ka tā bijusi lieliska iespēja iepazīties ar igauņu, lietuviešu un bulgāru kultūrām, kopā muzicēt, pamēģināt spēlēt mūzikas instrumentus, kurus iepriekš netika spēlējuši. Jaunieši atzina, ka ir ļoti priecīgi, ka izdevās realizēt tik lielisku projektu un viņiem ļoti, ļoti pietrūkt to cilvēku, kuri piedalījās projektā.

Viļakas novada jauniešiem bija unikāla iespēja apgūt flamenko dejas pamatus. Deju nodarbību vadīja brīvprātīgā no Spānijas Andrea Meliveo, kura Latvijā (Alūksnē) atrodas Eiropas brīvprātīgā darba projekta „Ieelpo Eiropu 2” (Breathe in Europe 2) ietvaros.

Jaunieši konferences laikā ieguva noderīgu informāciju. Lai pārliecinātos vai jaunieši būtu gatavi darboties vietējās vides sakārtošanā un aktivitāšu dažādošanā, jaunieši izdomāja idejas, ko vajadzētu realizēt vietējā sabiedrībā:

• Jauniešu tematiskie vakari Viļakas novada mērogā (vairāk savstarpēju pasākumu sportā un kultūrā)
• Jauniešiem darba vietas vasarā
• Motokrosa trases izveidošana Šķilbēnu pagastā
• Estrāde Šķilbēnu parkā, Medņevas estrādes atjaunošana
• Vairāk ieviest sporta aktivitāšu daudzveidību – slidotavas, volejbola un basketbola laukumi
• Velotreka izveide Rekavā
• Ēdiena ražošanas iekārtu iegāde Rekavā
• SPA salona izveide Rekavā
• Liela spoguļzāle dejām
• Flamenko deju horeogrāfs Viļakas novadā
• Deju nometne vasarā
• Papildus mūzikas instrumentus Viļakas Kultūras namam
• Studija Viļakā, kur varētu ierakstīt balsi
• Mēbeles jauniešu centriem Viļakas novadā
• Ārvalstu skolotāji māca dziedāt un dejot
• Svešvalodas apgūšana (spāņu, franču vai citas)
• Izcirst visus krūmus blakus Viļakas ezeram
• Atpūtas vietas brīvā dabā Viļakas novadā

Veiksmi jauniešiem ideju īstenošanā un uz tikšanās nākamgad trešajā Viļakas novada jauniešu konferencē! 


Написать комментарий