Atklāts Rēzeknes Baby Box

Vakar Rēzeknes slimnīcā tika atklāta Latvijas piektā un Latgales otrā Glābējsilīte jeb vieta, kur vecāki var anonīmi atstāt mazuļus. Līdz šim Latgales reģiona pirmajā Glābējsilītē, kas jau vairāk nekā gadu darbojas Daugavpils reģionālajā slimnīcā, atstāti 2 bērniņi – puisītis un meitenīte.

Latvijas piektā Glābējsilīte tika atklāta 2012. gada 3. maijā Rēzeknes slimnīcā – 18. Novembra ielā 41 (Rēzekne). Glābējsilīte atrodas netālu no slimnīcas ieejas (no Mediķu ielas puses), slimnīcas teritorijā uz to ved norādes zīmes. 

Lai īstenotu projektu, bija nepieciešama slimnīcas, pašvaldības, bāriņtiesas un policijas sadarbība. „Šis ir sociālās atbildības projekts, jo mēs nevēlamies Rēzeknē vai Rēzeknes novadā sagaidīt tik traģisku notikumu kā miruša mazuļa atrašanu uz ielas vai vārtrūmē, tādēļ izvēlējāmies uzstādīt Glābējsilīti – kā profilaksi traģiskam notikumam,” teica Diāna Gavare-Karpova, SIA „Rēzeknes slimnīca” valdes priekšsēdētāja. Savukārt Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs novēlēja, lai nekad neatskanētu Rēzeknes Glābējsilītes zvans un gultiņa vienmēr paliktu tukša.

Atklāšanā piedalījās un pateicību par paveikto darbu izteica arī Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule, bet Rīgas Bāriņtiesas priekšsēdētāja vietniece Inese Ērgle vēlreiz uzsvēra projekta patroneses Evitas Zālītes iepriekš teikto: „Nevienu nav iespējams izglābt pārāk daudz. Varētu palikt Glābējsilīti zem katra bērna, ja vien zinātu, kur viņš kritīs.”

Rēzeknes slimnīca bija pirmā no Latvijas slimnīcām (kur atrodas Baby Box), kas saņēma Ceļa vārdus – īpašu kastīti, ko iegūs ikviens Baby Box atstātais mazulis un viņa jaunie vecāki brīdī, kad no slimnīcas dosies mājās. Kastītē paredzēts ielikt visas mantas, kas kopā ar mazuli atstātas Glābējsilītē, papildus tajā ir arī vēstule mazulim, kas stāsta par viņa dzīves pirmajiem mirkļiem pēc ievietošanas Baby Box, un vēstule jaunajiem vecākiem, kurā sniegts padoms par to, kā un kad vislabāk pateikt mazulim, ka viņš ticis adoptēts no Glābējsilītes.

Latvijas pirmā Glābējsilīte tika atklāta Rīgā 2009. gada septembrī, pēc tam Glābējsilītes tika izveidotas arī Liepājā, Daugavpilī un Ventspilī. Līdz šim izglābtas 16 dzīvības – 12 Rīgā, 2 Liepājā un 2 Daugavpilī.

Ja persona, kura ievietojusi bērnu Baby Box, pārdomā un vēlas bērnu paņemt atpakaļ, ir jāvēršas bāriņtiesā neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks (dažas minūtes vai dažas nedēļas) ir pagājis, kopš bērna ievietošanas Baby Box. To var izdarīt 6 mēnešu laikā.
 



Написать комментарий