Klintone aicina Indiju pirkt mazāk Irānas naftas

foto delfi.lv
foto delfi.lv

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone mudina Indiju iepirkt mazāk naftas no Irānas, pret kuru vērstas ASV un citu valstu sankcijas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Savas vizītes laikā Indijā Klintone slavējusi šo valsti par to, ka tā "strādā pie tā lai samazinātu Irānas naftas iepirkumus" un izteikusi cerību, ka tiks darīts vēl vairāk šī mērķa sasniegšanai.

Uz Indiju tiek izdarīts spiediens pirkt mazāk naftas no Irānas, lai pastiprinātu pret Teherānu vērstās sankcijas tās kodolprogrammas dēļ.ASV no 28 jūnija plāno paplašināt sankcijas, vēršot tās pret to valstu bankām, kuras nepārtrauc Irānas naftas iepirkumus, skaidro BBC.

"Iemesls, kāpēc Indija, Ķīna, Japāna u.c.[valstis], kas ir galvenās Irānas naftas pircējas, tiek aicinātas samazināt piegādes, ir spiediena saglabāšana pret Irānu," teica Klintone vizītē Indijā. Viņa uzsvērusi, ka Indijai ir pieejami arī citi naftas piegādātāji.

Jau vēstīts, ka Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt savu urāna bagātināšanas programmu. ASV prezidents Baraks Obama jau parakstīja likumu, ar kuru noteiktas jaunas sankcijas pret Irānas centrālo banku un finanšu sektoru.


Написать комментарий