Daugavpils novadā ir appludināti 700 ha aramzemes, bet apdrošināšanas izmaksa zemniekiem nedraud

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šogad ilgstošu lietu dēļ, kas bija kaimiņu Krievijā, aprīļa beigās Daugavā strauji palielinājās ūdens līmenis, kā rezultātā tika appludināta aramzeme Daugavpils novadā.

Novada domes vadītāja Janīna Jalinska vakardienas kārtējā preses konferencē paziņoja, ka pašlaik ūdens līmenis upē sastāda nedaudz vairāk par 4 metriem un katru dienu samazinās videji par 25%. 

Palu augstākais līmenis tika sasniegts 26.aprīlī un sastādīja 6,12 m. Kopumā tika appludināti vairāk kā 700 ha aramzemes – 250 ha Līksnas pagastā, aptuveni 60 ha Nīcgales pagastā, gandrīz 400 ha Sventes pagastā. 

Taču nodarīto zaudējumu apmērs vēl nav noskaidrots, jo daži zemes gabali joprojām atrodas zem ūdens, un, pēc Jalinskas kundzes vārdiem, pašlaik daudzas platības vēl nav pieejamas. 

Lieta ir tāda, ka ir jāapdrošina visa zemnieku saimniecības aramzeme, bet, ja katru gadu pastāvīgi tiek appludināta, teiksim, zemes 5.daļa, tad neviena apdrošināšanas kompānija nepiekritīs ik gadu izmaksāt zemniekiem kompensācijas. Arī paši zemnieki nevar atļauties apdrošināt 300-400 ha zemes, jo viņiem nav tādu līdzekļu. Tādā veidā appludināto rajonu iedzīvotāji kļūst par situācijas ķīlniekiem, riskējot ar cerēto ražu.
 


Написать комментарий