Ozols: Latvijā pat veiksmīgi rakstnieki pelna mazāk nekā viens otrs ierēdnis

foto diena.lv
foto diena.lv

Viesojoties Dienas rītā, rakstnieks un publicists Otto Ozols norādīja, ka cilvēks ar rakstīšanu vien Latvijā varētu labi dzīvot tikai tad, ja viņam izdotos izlauzties starptautiskajā tirgū.

Sarunā ar Dienas mediju galveno redaktoru Gunti Bojāru viņš atzina, ka valsts atbalsta un naudas trūkuma dēļ līdz šim tā īsti nevienam tas vēl nav izdevies. 

“Latvijas tirgus pirktspēja ir tik maza, ka pat komerciāli veiksmīgi pašmāju rakstnieki pelna mazāk nekā viens otrs ierēdnis. Rakstnieks var labi dzīvot, ja viņu pārdod starptautiskajos tirgos. Vājais posms ir, ka ne no rakstnieku ne no ministrijas puses nav rasts ceļš, kā šajā tirgū ielazties”, norāda Ozols, piebilstot: “Ja godīgi, esmu atmetis cerību kaut ko sagaidīt. Mans princips ir turēties pa gabalu no valsts finansēm un visādām rakstnieku organizācijām. Man gribētos, lai Latvijā atrod saprātīgu modeli, lai rakstnieki var profesionāli strādāt.”

Viņš arī uzskata, ka Latvijā ir spēcīgi autori gan komercliteratūrā, gan arī tā sauktajā augstajā literatūrā: “Ja vajadzētu, noteikti atrastos arī sava [Džoanna] Roulinga (Grāmatu sērijas par Hariju Poteru autore) un [Stīgs] Lārsons (Meitene ar pūķa tetovējumu autors).”

Runājot par rakstnieku un kultūras ministres Žanetes Jaunzemes-Grendes konfliktu, Ozols norādīja, ka lai dejotu tango, vajag divus: “Ministrei var daudz ko pārmest, bet otrai pusei arī vajadzētu būt nedaudz pieklājīgākai. Tas ir sazināšanās jautājums.”

Ozols arī uzsver, ka sistēma nav bijusi sakārtota vēl pirms Jaunzemes Grendes. Viņaprāt ministrei ir vēlme saprast problēmu un iet uz dialogu ar rakstniekiem.  


Темы: , ,
Написать комментарий