Trešdien atzīmē Eiropas dienu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Trešdien, 9.maijā Eiropas Savienībā tiek svinēts Eiropas diena. Par godu šai dienai Esplanādē notiks akciju "Dzīvais Eiropas karogs", Kluba "Māja" jaunieši dosies Rīgas ielās, lai intervētu savus vienaudžus un uzzinātu viņu viedokli aktuālākajos Eiropas Savienības jautājumos, bet ES dienu kulminācija parezdēta sestdien Vērmanes dārzā.

Trešdien Esplanādē tiks atzīmēta Eiropas Savienības dzimšanas diena. Astoņus metrus plato un četrpadsmit metru garo karogu veidos pasākuma apmeklētāji ar 1000 ziliem baloniem un 12 dzelteniem lietussargiem rokās. Karoga veidošanā piedalīsies arī Latvijā akreditētie Eiropas Savienības vēstnieki. Pasākumu rīko Ārlietu ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Eiropas Parlamenta informācijas biroju un Dānijas Kultūras institūtu.

"Par tradīciju izveidojies, ka Eiropas dienu plaši atzīmējam maija otrajā sestdienā, tomēr lai sabiedrības apziņā tieši 9.maijs - datums, kad likti pamati Eiropas Savienībai, nostiprinātos kā miera un solidaritātes svētki, šogad notiks pasākumi gan īstajā Eiropas dzimšanas dienā, gan 12.maijā," norāda Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Eiropas sešdesmit otro dzimšanas dienu 9.maijā Esplanādē ministrs aicina kopīgi svinēt gan mazus, gan lielus rīdziniekus un pilsētas viesus, kļūstot par Eiropas simbola - karoga daļu, un parādot - katrs atsevišķi un visi kopā mēs esam Eiropa.

Savukārt Kluba "Māja" jaunieši dosies Rīgas ielās, lai intervētu savus vienaudžus un uzzinātu viņu viedokli aktuālākajos Eiropas Savienības jautājumos. Atbilžu sniedzēji saņems Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Kluba "Māja" suvenīrus, kas turpmāk arī ikdienā varēs atgādināt, ka Eiropas Savienība ir tepat mums līdzās un Latvija ir tās sastāvdaļa.

Ceturtdien no plkst.13.00 līdz 17.00 tirdzniecības centra "Galleria Riga" pirmajā stāvā īpašā stendā būs iespējams radīt savu foto novēlējumu Eiropas Savienībai un tās iedzīvotājiem. Visus vēlējumus pēc tam varēs apskatīt www.klubsmaja.lv sadaļā Eiropas nedēļa.

Piektdien no plkst.16.00 līdz 18.00 Rīgas Jauniešu centrā "Kaņieris" gan jaunieši, gan seniori būs aicināti tikties diskusijā "Par riteņiem, kas jau atklāti sen", kopīgā neformālā sarunā spriežot par to, ko jaunieši var mācīties no senioriem, ko seniori no jauniešiem un vai mēs vienmēr esam atvērti šādiem pieredzes apmaiņas procesiem.

Kluba "Māja" Eiropas nedēļas pasākumu kulminācija būs sestdien, 12.maijā, kad norisināsies veselas trīs aktivitātes.

No plkst.12.00 līdz 18.00 organizācijas jauniešus būs iespējams sastapt tradicionālajā Eiropas Savienības dārza svētku pasākumā Vērmanes dārzā un iesaistīties radošajās darbnīcās, ko Kluba "Māja" pārstāvji vadīs savā stendā teltī "Jauneklīgā Eiropa".

Laikā no plkst.16.00 līdz 18.00 Rīgas centrā notiks orientēšanās sacensības "Eiropas ceļš", kurās Rīgas skolēnu komandas četru cilvēku sastāvā demonstrēs gan savas sportiskās un radošās iemaņas, gan arī zināšanas par Eiropas Savienības jautājumiem. Sacensību uzvarētāji iegūs četras veikala "Piazza Italia" dāvanu kartes, katru 15 latu vērtībā, bet pārējās komandas saņems veicināšanas balvas no Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Kluba "Māja".

12.maiju un arī visu Eiropas nedēļu noslēgs koncerts Teātra bārā no plkst.20.00. Tajā uzstāsies grupas "The Next Ones" un "Laura Lo", notiks orientēšanās sacensību "Eiropas ceļš" un foto konkursa "Mūsu soļi Eiropas nākotnē" uzvarētāju paziņošana, kā arī tiks atklāta fotokonkursa labāko darbu izstāde.


1950.gada 9.maijā - piecus gadus pēc II pasaules kara beigām - Francijas ārlietu ministram Robertam Šūmanam radās plāns apvienot Eiropas valstu ogļu un tērauda nozares, lai tā novērstu vēl viena kara iespēju. Šī ideja īstenojās un kļuva par Eiropas Savienības sākumpunktu, tāpēc 9.maiju visā Eiropas Savienībā atzīmē kā Eiropas Dienu.

Eiropas Savienības Dārza svētki, kuri ir Eiropas nedēļas centrālais pasākums, kļuvuši par tradīciju un šogad notiks ceturto gadu pēc kārtas. Pasākuma tēma šogad svētkiem ir "Eiropas aktīvas novecošanas un paaudžu solidaritātes gads". Tā mērķis ir atspoguļot aktīvu novecošanu un paaudžu solidaritāti, kā arī veicināt Latvijas sabiedrībā izpratni par dažādu sabiedrības grupu sadarbību un runāt par iespēju realizēt sevi un ieņemt aktīvu dzīves pozīciju neatkarīgi no vecuma.

Turpinot tradīcijas Latvijā, 2012. gada 12.maijā Rīgā, Vērmanes dārzā notiks Eiropas nedēļas centrālais pasākums - Eiropas Savienības Dārza svētki, kas jau ceturto gadu pēc kārtas pulcēs visu paaudžu rīdziniekus un pilsētas viesus.

Sestdien, 12.maijā no plkst.12.00 aicinām apmeklēt Eiropas Savienības mājas telti ES Dārza svētkos Vērmanes dārzā un piedalīties sarunās, spēlēs, radošajās darbnīcās un īpašos pasākumos bērniem.

Apmeklētājus Eiropas Savienības mājas teltī visas dienas garumā gaidīs informācijas konsultanti, kuri stāstīs, kādas iespējas piedāvā Latvijas dalība ES. Būs iespēja arī piedalies spēlē "NeuroOdyssee" un pārbaudīt savas zināšanas par Eiropas Savienību dalībvalstīm.

Pulksten 12.30 aicinām ikvienu interesentu uzzināt par Euroscola programmu skolām, Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta darbu un ikdienu, kā arī par prakses iespējām ES institūcijās.

ES mājas teltī būs īpaša programma bērniem - radošā darbnīca, kurā lieli un mazi varēs iegūt sejas gleznojumus, kā arī iespēja fotografēties, krāsot un likt puzles.
No pulksten 14.00 līdz 15.00 būs iespēja tikties ar Eiropas Parlamenta deputātu Kārli Šadurski.

Pulksten 15.30 ES mājas teltī aicinām bērnus uz kustīgo bilžu programmu: animācijas filmām "Corrida" (režisors Jānis Cimermanis, Animācijas Brigāde), "Kā lupatiņi mazgājās" (režisors Edmunds Jansons, Atom Art) un "Austras koka pasakas. Kāpēc varde nedziedāja" (režisors Nils Skapāns, JetMedia), kuru tapšanai atbalsts tika saņemts no ES finansētas programmas.


Написать комментарий