Slavenā Marko Rotko pieminekļa autors atklāja Daugavpilī personālizstādi

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vakar Kultūras pils foajē tika atklāta Daugavpilī pazīstamā cilvēka, mākslinieka un skulptora Romualda Gibovska personālizstāde, kuru, pēc autora vārdiem, varētu nosaukt „Nožēla”. Izstādē ir ne tikai gleznas, kuras tika radītas monohronā gleznošanas stilā, bet arī skulptūras, un pat gaismas instalācija. „Mūsu grēki”, „Golgāta”, „Krusts”, „Krāsotāja krusts” – ir darbu nosaukumi, kurus vienu viena tēma un kuri tiek piedāvāti aplūkošanai.

Šī ir trešā mākslinieka Gibovska personālizstāde. Viņš atklāti atzīstas, ka viņam nav speciālās mākslinieka izglītības, šo biogrāfijas faktu uzskata drīzāk par trūkumu, nekā priekšrocību. „Izglītība cilvēkam nav par lieku nekad, īpaši radošās darbības sākumā. Turklāt mūsu Latvijas mākslas akadēmija sniedz ļoti labu un kvalitatīvu sagatavošanas un mākslas izprašanas līmeni, bet bez tā nāksies iet pašu kļūdu ceļu. Taču tajā pat laikā klasiskās izglītības trūkums liek katru dienu pierādīt savas radošās iespējas”, - ir pārliecināts Romualds Gibovskis. 

Viņš portālam Gorod.lv pastāstīja, ka izstādē ir prezentēti pēdējā gada darbi: „Krustu tēma nav nejauša, parasti tie mums asociējas ar kaut ko traģisku un smagu. Bet no otrās puses krusts taču ir nožēlas simbols, attīrīšanas simbols. Es strādāju ar dažādiem materiāliem – ar audumiem, metālu, koku, bet pašlaik ļoti patīk strādāt ar monohrono glezniecību, kas imitē skulptūras reljefu, kā arī strādāt ar koku un melno metālu. 

Es uzskatu, ka māksla ir visur, tā ir mums apkārt – pat atkritumu kaudzē var saskatīt ko satriecošu. Pats galvenais ir tas, ka to ieraudzīt spēj tikai daži no mums. Piemēram, par instalācijas „Apgaismotais siluēts” pamatu kļūva darba galda virsma no manas darbnīcas, bet par „Krāsotāja krusts” pamatu – dēļi, kas procesā apauga ar krāsu kārtām”.

Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska izstādes atklāšanā atzīmēja, ka, neskatoties uz to, ka darbu nav daudz, izstāde ir sanākusi ļoti spilgta, filozofiskā un drosmīga. Vicemērs Vitālijs Azarevičs apsveica autoru un pasniedza viņam no Pilsētas domes Piemiņas rakstu par sasniegumiem, ieguldījumu kultūrā un sakarā ar mākslinieka jubileju. 

Starp citu, tieši mākslinieks un skulptors Gibovskis ir Marko Rotko pieminekļa autors, piemineklis ir uzstādīts Daugavas krastā un līdz šim laikam izraisa strīdus un pretējos viedokļus. Stāstot par nākotnes planiem, izstādes autors teica, ka radīs vēl 2 objektus mūsu pilsētā, kurus pavisam drīz būs iespējams aplūkot.
 



Написать комментарий