Timošenko pārvesta uz slimnīcu

foto gazeta-shqip.com
foto gazeta-shqip.com

Bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko, kura atrodas apcietinājumā, trešdien ir pārvesta no cietuma uz slimnīcu Harkovā, vēsta ārvalstu mediji.

Timošenko slimnīcā nogādāta trešdienas rītā, lai izietu ārstniecības kursu, vēsta aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz amatpersonu ziņoto.

Bijusī premjerministre slimnīcā nogādāta, lai ārstētos vācu ārsta uzraudzībā, vēsta raidsabiedrība BBC. Stingrā apsardzes pavadībā Timošenko slimnīcā ievesta pa sānu ieeju, stāsta aculiecinieki.

Ieslodzītās pārvešanas laikā sūdzības vai paziņojumi no Timošenko neesot saņemti, vēsta "RIA Novosti", atsaucoties uz Ukrainas Sodu izpildes dienesta paziņojumu.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS jau vēstīja, ka Timošenko otrdien tikšanās laikā ar Vācijas ārstu atteikusies no došanās uz slimnīcu un ārstēšanas kursa sākšanas. Sarunas laikā ar ārstiem notiesātā Ukrainas opozīcijas līdere norādījusi, ka varētu piekrist uz slimnīcu Harkovā doties trešdien.

51 gadu vecā Timošenko ir paziņojusi, ka kopš 20.aprīļa ir pieteikusi badastreiku, jo, pārvietojot no cietuma uz slimnīcu, pret viņu ticis pielietots fizisks spēks, un viņai uz ķermeņa radušies asinsizplūdumi. Ukrainas ekspremjere jau ilgstoši sūdzas par veselības problēmām - viņai sāpot mugura.

Bijusī Ukrainas premjere apgalvo, ka cietuma apsargi viņu sita pirms 20.aprīļa vakarā muguras sāpju dēļ pārveda no cietuma uz slimnīcu. Jau 22.aprīlī viņa tika nogādāta atpakaļ kolonijā.

Protestējot pret izturēšanos pret Timošenko, Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu un visi komisāri, kā arī Austrijas kanclers Verners Faimans boikotēs Ukrainā nākammēnes paredzētās futbola Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīra spēles, un ar boikotu ir draudējusi arī Vācijas kanclere Angela Merkele. Savukārt vairāku valstu prezidenti paziņoja, ka neieradīsies uz šonedēļ paredzēto Centrāleiropas valstu samitu Ukrainas kūrortpilsētā Jaltā, kas otrdien tika atcelts.

Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu. Pagājušajā mēnesī pret viņu sākās jauna tiesas prāva saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu "United Energy Systems of Ukraine" (UESU).

Rietumvalstis pauž viedokli, ka Timošenko, kas ir opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ. Šādu viedokli pauž arī Timošenko, kas savu vainu neatzīst.

Eiropas Savienība ir nosodījusi Timošenko notiesāšanu kā selektīvā tiesiskuma piemēru un brīdinājusi Ukrainu, ka bloka dalībvalstis neratificēs politiskās asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu ar Ukrainu, kamēr vien Timošenko atradīsies aiz restēm.


Написать комментарий