Ķīlis: LIZDA draudi par protesta akcijām neliecina par vēlmi konstruktīvi sadarboties

foto gazeta.lv
foto gazeta.lv

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzskata, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) trešdien pieņemtais lēmums par protesta akciju rīkošanu, ja līdz maija beigām ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) netiks rasts kopīgs viedoklis pedagogu atalgojuma paaugstināšanā, neliecina par vēlmi konstruktīvi sadarboties, pavēstīja Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs.

"Līdz šim esmu uzturējis regulāru dialogu ar LIZDA un, respektējot organizācijas viedokli, iesaistījis to reformu darba grupās. Jau pirmajās tikšanās reizēs esmu aicinājis LIZDA izstrādāt reālistisku un motivējošu pedagogu atalgojuma palielināšanas plāna piedāvājumu. Tā vietā esmu saņēmis tikai mehāniski pildāmas prasības," norādīja Ķīlis.

Ministrs uzsvēra, ka, neskatoties uz to, IZM vairākkārt ir paudusi gatavību palielināt skolotāju algu zemākās likmes jau no šā gada 1.septembra. Savukārt konkrētu motivācijas plānu ministrija varēs piedāvāt ne ātrāk kā jūnijā, jo nepieciešami precīzi aprēķini, kā arī diskusija ar pedagogiem.

Līdz ar to ministrs uzskata, ka šāds LIZDA lēmums neliecina par vēlmi konstruktīvi sadarboties.

"Drīzāk tā liek domāt, ka LIZDA vadībai ir kādi līdz šim publiski neizpausti iemesli, kāpēc tā izvēlējusies visradikālāko risinājumu situācijā, ka ministrija paudusi tai īpašu pretimnākšanu," pauda Ķīlis.

"Gribu uzsvērt, ka pedagogu viedoklis pārmaiņu īstenošanā man bija un ir ļoti nozīmīgs. Ja sarunas ar LIZDA vadību arī turpmāk virzīsies šādā nesaprotami iracionālā gultnē, meklēsim iespēju nodrošināt dialogu ar pedagogiem citā veidā. Arī pedagogu vidū esmu novērojis neapmierinātību ar LIZDA vadības lēmumiem," viņš piemetināja.

Jau vēstīts, ka LIZDA trešdien padomes sēdē nolēmusi – ja līdz maija beigām ar IZM neizdosies atrast kopīgu risinājumu pedagogu atalgojuma paaugstināšanai, arodbiedrība lems par iespējamām protesta formām.

Tāpat pieņemts lēmums pieprasīt tikšanos ar premjeru Valdi Dombrovski ("Vienotība") un finanšu ministru Andri Vilku, lai viņiem izskaidrotu LIZDA prasību un mēģinātu rast viņu atbalstu skolotāju algu palielināšanai.

LIZDA prasa valdībai jau no šā gada 1.septembra par 10% palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes, atbilstoši par 10% palielinot valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām. Savukārt no 2013.gada 1.janvāra arodbiedrības aicina palielināt finansējumu pedagogu, tostarp akadēmiskā personāla un zinātnisko institūciju darbinieku, darba samaksai vēl par 10%.

Savukārt Ķīlis solījis pedagogu zemākās algas paaugstināt un līdz jūnijam izstrādāt motivācijas sistēmu pedagogiem. Ministrijai esot iekšēji resursi šim mērķim, un tas ir reāli izdarāms no 1.septembra. "Ir skaidrs man, visiem, ka zemākās likmes ir jāpalielina. To mēs arī varam izdarīt, es vēlreiz apliecinu – šoreiz, ka mēs to patiešām darīsim," paziņojis ministrs.


Написать комментарий