Vienojas par PVN samazināšanu no jūlija un IIN likmes samazināšanu triju gadu laikā

foto ir.lv
foto ir.lv

Koalīcija panākusi vienošanos par nodokļu izmaiņām, kas paredz pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu par vienu procentpunktu no šā gada 1.jūlija un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanu par pieciem procentpunktiem turpmāko triju gadu laikā, žurnālistiem ceturtdien pēc Partiju sadarbības padomes sēdes sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Viņš arī norādīja, ka panākta konceptuāla vienošanās par to, ka, tālāk diskutējot par neapliekamā minimuma paaugstināšanu vai atvieglojuma par apgādībā esošu personu paaugstināšanu, lielāks uzsvars tiks likts uz atvieglojuma par apgādībā esošu personu paaugstināšanu. "Par šiem jautājumiem mēs turpināsim diskutēt un droši vien to darīsim arī 2013.gada budžeta kontekstā, jo šajā gadījumā neapliekamo minimumu par apgādībā esošu personu nosaka Ministru kabinets un to iespējams vieglāk izdarīt, savukārt par nodokļu likmēm ir jālemj Saeimai, līdz ar to Finanšu ministrija (FM) gatavos attiecīgās nodokļu likmju izmaiņas un šā jautājuma izskatīšanu [valdībā] otrdien [15.maijā]," pastāstīja premjers.

Runājot par iespējamiem kompensācijas mehānismiem pašvaldībām, kuras ir neapmierinātas ar ieceri samazināt darbaspēka nodokļus, Dombrovskis minēja, ka par to ar pašvaldībām būs jādiskutē, tomēr tas būs 2013.gada budžeta jautājums.

Savukārt paskaidrojot nepieciešamību samazināt PVN, valdības vadītājs vērsa uzmanību, ka gan FM, gan Latvijas Banka šo jautājumu ir vērtējusi un atbilstoši to novērtējumam nodokļa likmes samazināšana par vienu procentpunktu dos inflācijas samazinājumu par 0,5 procentpunktiem. Turklāt paralēli notiks sarunas ar tirgotāju pārstāvjiem, lai būtu pārliecība, ka viņi šo samazinājumu novedīs līdz gala patērētājam.
Viņš atzina, ka valdība pašlaik tālāku rīcību attiecībā uz PVN samazinājumu neplāno un uzsvaru liks uz darbaspēka nodokļu samazināšanu.

Finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") žurnālistiem pavēstīja, ka ir respektējama uzņēmēju vēlme tam, lai Latvija pievienotos eiro zonai, kā arī respektējama ir tirgotāju vēlme sadarbībai, lai arī iedzīvotāji izjustu PVN likmes samazinājumu. "Viņi tormēr ir gatavi sadarboties un parādīt, ka nodokļu likmju izmaiņas var atspoguļoties cenās," viņš teica un piebilda, ka svarīgs būs arī cenu monitorings, kas ļauj izvērtēt cenas.

Nacionālās apvienības pārstāvis Imants Parādnieks žurnālistus savukārt informēja, ka Nacionālā apvienība aicināja samazināt PVN atsevišķām pārtikas grupām, ko arī būtu vieglāk kontrolēt. Tomēr ar koalīcijas partneriem vienošanās par to nav panākta, turklāt, pēc FM pārstāvju teiktā, līdz 1.jūlijam to izdarīt nav iespējams.

Jau vēstīts, ka FM piedāvā samazināt PVN no šā gada 1.jūlija, bet iedzīvotāju ienākuma nodokli no 25% līdz 24% – no nākamā gada 1.janvāra. Rosināts arī neapliekamo minimumu palielināt no 45 līdz 60 latiem.


Написать комментарий