Ar cūciņām saslimuši vismaz trīs cilvēki, par septiņiem – aizdomas

foto megaforums.lv
foto megaforums.lv

Kopumā šogad Latvijā reģistrēti vismaz trīs inficēšanās gadījumi ar epidēmisko parotītu jeb tā sauktajām cūciņām, viens no saslimušajiem bijis sešus gadus vecs bērns. 

Tomēr vēl par septiņiem saslimšanas gadījumiem notiek epidemioloģiskā izmeklēšana, jo pastāv aizdomas, ka arī šie cilvēki varētu būt sasirguši ar cūciņām.

Epidēmiskais parotīts ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kam raksturīgs pieauss siekalu dziedzera iekaisums. Tautā šī slimība tiek saukta par cūciņām. Rīgas Austrumu slimnīca ziņo, ka tās stacionārā Latvijas Infektoloģijas centrs šogad ievietots pirmais pacients ar apstiprinātu diagnozi – epidēmiskais parotīts. Stacionāra lipīgo un gaisa pilienu nodaļas vadītāja Armanda Broduža uzsver, ka slimnīcā šis ir šogad pirmais epidēmiskā parotīta gadījums, kad pacientam laboratoriski apstiprināta saslimšana ar cūciņām. Pacienta stāvoklis ir vidēji smags, infekcija radījusi komplikācijas. Šobrīd stacionārā ievietoti vēl divi pacienti ar aizdomām par saslimšanu ar cūciņām.

Tomēr, kā noskaidroja Neatkarīgā, šogad kopumā un tieši pavasara mēnešos – aprīlī un maijā – reģistrēti trīs gadījumi ar epidēmisko parotītu, kas jau apstiprināti laboratoriski. Turklāt Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) veic arī epidemioloģisko izmeklēšanu vēl septiņos saslimšanas gadījumos, kur cilvēkiem ir šīs slimības simptomi, Neatkarīgajai apliecināja SPKC speciāliste Laura Ševčenko. Trijos gadījumos, kur infekcija apliecināta laboratoriski, viens no saslimušajiem bija sešus gadus vecs bērns. «Vakcinēts, saņēmis pirmo poti pret cūciņām, taču, visticamāk, nebija pietiekami izveidojusies imunitāte, kārtējo poti pret cūciņām jāsaņem arī septiņu gadu vecumā,» stāsta L. Ševčenko. Pārējie saslimušie ir pieaugušie. Arī viens no sasirgušajiem, par kuriem vēl notiek izpēte, ir bērns. Kā izriet no SPKC skaidrojuma, par pieaugušajiem nav skaidrības, vai viņi ir bijuši vakcinēti vai ne, jo pote pret saslimšanu ar cūciņām iekļauta Latvijas vakcinācijas kalendārā kopš 1983. gada. Bērnu slimnīcā apliecināja, ka šogad tieši slimnīcā neviens bērns ar šo slimību nav nonācis.

Infektoloģijas centra mediķi stāsta, ka epidēmiskā parotīta raksturīgākās pazīmes ir slikta pašsajūta, nespēks, drudzis, galvassāpes, paaugstināta ķermeņa temperatūra. Sākotnēji parasti pietūkst vienas puses pieauss siekalu dziedzeris, pēc pāris dienām – arī otras puses pieauss siekalu dziedzeris. Pietūkums dažreiz sasniedz pat lielus apmērus. Siekalu dziedzeri ir sāpīgi, sāpes pastiprina žokļu kustības ēdot, runājot.

Slimība ir lipīga un izplatās pa gaisu pilienu veidā. Cūciņas tiek uzskatītas par bērnu slimību, taču ar šo infekciju slimo arī pieaugušie, tas notiek smagāk, ar komplikācijām.


Написать комментарий