ASV lielākā banka negaidīti ziņo par grandioziem zaudējumiem

foto delfi.lv
foto delfi.lv

ASV lielākā banka "JPMorgan Chase" negaidīti paziņojusi par grandioziem tirdzniecības zaudējumiem divu miljardu dolāru (1,086 miljardu latu) apmērā, kas esot saistīts ar bankas neveiksmīgajām tirdzniecības investīcijām, vēsta raidorganizācija BBC.

Ņemot vērā visu nopelnīto un zaudēto, "JPMorgan Chase" investīciju struktūrvienība šā gada otro ceturksni plāno noslēgt ar zaudējumiem aptuveni 800 miljonu ASV dolāru (434 miljonu latu) apmērā. Bankas zaudējumi varēja būt arī lielāki – apmēram miljards dolāru (543 miljoni latu), paziņojis bankas vadītājs Džeimijs Daimons.

Pēc grandiozo zaudējumu paziņošanas "JPMorgan Chase" akcijas cena samazinājusies par 6%, līdztekus mazinājusies arī citu banku akciju vērtība.

Daimons skaidrojis, ka iespaidīgo zaudējumu iemesls ir apstāklī, ka bankas investīciju struktūrvienības izvēlētā stratēģija izrādījās pārāk riskanta, mainīga un mazāk efektīva, nekā prognozēts iepriekš.

"Tika pieļautas daudzas kļūdas, paviršības un nepareizi lēmumi. Un šīs kļūdas bija ļoti rupjas," paziņojis "JPMorgan Chase" vadītājs, komentējot treideru darbu.

Bankas investīciju struktūrvienība nodarbojas ar ieguldījumiem hedžfondos, cenšoties maksimāli diversificēt vērtspapīru portfeli, lai mazinātu akciju vērtības mazināšanās risku.

Lielie tirdzniecības zaudējumi ne tikai sabojās bankas finanšu darbības rādītājus, bet arī iedragās tās reputāciju, atbaidot potenciālos klientus, vēsta BBC.

"JPMorgan Chase" 2008.gada finanšu krīzi pārdzīvoja labāk nekā daudzi tās konkurenti, ņemot vērā, ka banka centās izvairīties no riskantām investīcijām, no kā finanšu sektors daudz cieta.

"Mēs atzīstam savu kļūdu, mēs to tās gūsim mācību, mēs to labosim un virzīsimies tālāk," paziņojis "JPMorgan Chase" vadītājs. Viņš tāpat klāstījis, ka banka cenšas atbrīvoties no vērtību zaudējušā portfeļa, lai minimizētu savu akcionāru zaudējumus.


Написать комментарий