Rēzeknes sadarbība ar Francijas labdarības organizāciju

foto rezekne.lv
foto rezekne.lv

Ceturtdien, 10. maijā Rēzeknē viesojās Francijas labdarības organizācija „Solla France” no Marennes pilsētas. Minētās organizācijas darbības mērķis ir bērnu un jauniešu, ģimeņu atbalsts, iepazīstināšana ar Francijas kultūras vērtībām, starpkultūru pieredzes apmaiņa, informē Rēzeknes pašvaldības portāls.

Rēzeknē ieradās organizācijas prezidente Anne Bergeron, viceprezidents Mathias-Franck Maingrand, sekretārs David Lavigne, brīvprātīgie – Alienor Cottereau, Monique Barbereau. Atbildot uz jautājumu, kā šī organizācija nokļuva Rēzeknē, ir nedaudz jāpaskaidro sadarbības priekšvēsture.

Rēzeknes pilsētas domes Izglītības pārvaldes pakļautībā darbojas jauniešu atvērtais centrs „JACis”, kas veiksmīgi realizē ES programmas „Jaunatne darbībā” brīvprātīgā darba programmu. Šīs programmas ietvaros „JACī” no 2011. gada marta līdz 2012. gada pavasarim darbojās brīvprātīgā jauniete Morgane Goupil no Francijas. Morgane gada laikā radoši darbojās gan jauniešu centrā, gan sadarbojās ar Rēzeknes Valsts ģimnāziju, Austrumlatgales profesionālo vidusskolu, Rēzeknes valsts poļu ģimnāziju, kur brīvprātīgi vadīja franču valodas nodarbības, iepazīstināja Rēzeknes jauniešus ar Francijas kultūru, kā arī lieliski apguva latviešu valodu.

Uzzinot, ka „Solla France” organizācija meklē sadarbības partnerus, lai atvestu labdarības kravu uz Latviju, Morgane vērsās pie Rēzeknes pašvaldības. SIA „Rēzeknes veselības aprūpes centrs” (valdes loceklis J.Krišāns) izteica gatavību uzņemt labdarības kravu, apmaksājot kravas transportēšanas izdevumus no Francijas uz Rēzekni. Tādējādi jau 9. maija vakarā SIA „Rēzeknes veselības aprūpes centrs” pagalmā iebrauca furgons ar labdarības kravu un sākās intensīvi izkraušanas darbi.

Labdarības kravas saturs ir daudzveidīgs – tās ir gan jaunas, gan lietotas medicīnas gultas, regulējami medicīnas krēsli cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, ratiņkrēsli, stumjamie ratiņi cilvēkiem ar kustību traucējumiem un veciem cilvēkiem, galdiņi slimnieku aprūpei, velosipēdi, apģērbs, apavi, trauki, spēļu mantiņas bērniem, kā arī lielas konservu kārbas un cita pārtika. Pateicoties operatīvai J.Krišāna un G.Arbidāna (Rēzeknes domes Sociālās aprūpes pārvaldes vadītājs) rīcībai, lielākā daļa no labdarības kravas jau 10. maijā tika nogādāta uz Rēzeknes pensionāru sociālo pakalpojumu centru, no kura tālāk mantas tiks novirzītas atbilstoši vajadzībām uz bērnu patversmi, dienas aprūpes centru „Īpašais bērns”, naktspatversmi. Savukārt jauniešu centri „JACis” un ”Draugu centrs”, kuru rīcībā nonāks vairāki velosipēdi un trauki, varēs piedāvāt Rēzeknes jauniešiem iespējas doties pārgājienā ar velosipēdiem, kā arī papildinās kulinārijas nodarbību aprīkojumu. Savas vizītes gaitā Francijas viesi apmeklēs visas minētās iestādes, kā arī iepazīsies ar Rēzeknes pilsētas kultūrvēstures vietām.

Bet 10. maijā Francijas organizācijas pārstāvji apmeklēja Rēzeknes pilsētas domi, kur tikās ar Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāju A.Bartaševiču, Sociālās aprūpes pārvaldes vadītāju G.Arbidānu, Jauniešu domes, „JACis” pārstāvjiem. Tika runāts par kopīgajām un atšķirīgajām tendencēm abu valstu izglītības un darba vides sasaistes jautājumos, kā arī par Rēzeknes attīstības perspektīvām un jauniešu izaugsmes iespējām pilsētā.

Jāmin, ka neliela daļa no kravas aizceļoja pie trūcīgajām ģimenēm uz Dobeli, Valku, Liepāju. Ar šīm pašvaldībām „Solla France” sadarbojas jau vairākus gadus. Bērni no mazturīgām ģimenēm, bāreņi pavada 2 vasaras mēnešus Francijas ģimenēs, kuras brīvprātīgi uzņem bērnus no Latvijas.

Rēzeknes pašvaldības iestādes ir pateicīgas Francijas labdarības organizācijai „Solla France” par sagādāto labdarības kravu, kas nākusi no Francijas ģimenēm un dažādām iestādēm. Priecē tas, ka sadarbība ar Francijas pilsētām Rēzeknes jaunatnes darba jomā nu ir attīstījusies par sadarbību sociālās un veselības aprūpes jomā. Paldies par atsaucību Rēzeknes pilsētas domei, SIA „Rēzeknes veselības aprūpes centrs” valdes loceklim J.Krišānam, Rēzeknes domes Sociālās aprūpes pārvaldes vadītājam G.Arbidānam, franču valodas skolotājam J.Keišam, brīvprātīgajai Marianne no Francijas (šobrīd darbojas „JACī”), „JACis” jaunatnes darbiniecei L. Vanagai, visiem labdarības kravas darbos iesaistītajiem strādniekiem.


Написать комментарий