VK atkal atklāj nelikumības ar degvielas tēriņiem CZK; informē prokuratūru

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Lai gan Valsts kontrole (VK) jau 2010. un 2009.gadā atklājusi pārkāpumus dienesta auto izmantošanas kārtībā Centrālajā zemes komisijā (CZK), nepilnības nav novērstas un arī pērn VK konstatējusi, ka dienesta auto izmantošanas attaisnojuma dokumenti ir sagrozīti, nepamatoti iztērējot degvielai 1170 latus. VK pārbaudes rezultātus nosūtījusi prokuratūrai.

VK jau revīzijās par CZK 2009. un 2010.gadu ir norādījusi uz CZK vadības rīcības neatbilstību normatīvo aktu prasībām, taču konstatētās neatbilstības nav novērstas, informēja Valsts kontrole.

VK uzsver, ka neatbilstības radušās bijušā CZK priekšsēdētāja Staņislava Šķestera (ZZS) rīcības rezultātā, tam pildot komisijas vadītāja pienākumus līdz 2011.gada 16.oktobrim. Pēc Saeimas vēlēšanām parlaments par CZK priekšsēdētāju ievēlēja bijušo satiksmes ministru Uldi Auguli (ZZS).

VK revīzijā konstatēja dokumentu sagrozīšanu, rezultātā CZK gada pārskatā ir apstiprināti ar iestādes darbību nesaistīti degvielas izdevumi 1170 latu apmērā jeb 76% no kopējā izlietotā degvielas apjoma.

Pārbaudēs konstatēta degvielas uzpildīšana ārpus ceļazīmēs norādītā maršruta, darba braucienu uzrādīšana laikā, kad bijušais CZK priekšsēdētājs ir piedalījies Saeimas sēdēs, degvielas iepildīšana virs automašīnas bākas tilpuma, automašīnas faktiskā nobraukuma pārsniegums pār ceļazīmēs uzrādīto.

Ņemot vērā to, ka CZK 2011.gada izdevumi degvielai veido 79% no kopējiem izdevumiem krājumiem un ir konstatēta grāmatvedības attaisnojuma dokumentu sagrozīšana, VK norāda uz vadības līmeņa krāpšanu.

Par CZK pārskata revīzijā konstatēto VK ir nosūtījusi informāciju prokuratūrai.

Jau ziņots, ka 2010.gadā Valsts kontrole, pārbaudot CZK ceļazīmes par dienesta transporta izmantošanu un degvielas iegādes čekus, konstatēja virkni neatbilstību.

VK revīzijā konstatēts, ka CZK priekšsēdētājs saskaņā ar aizpildītajām ceļazīmēm 17 reizes no 87 gadījumiem dienesta transportlīdzekli ir izmantojis braucieniem uz Rēzeknes novadu, kurā ir Šķestera pastāvīgās dzīvesvietas adrese, un atpakaļ, kopā nobraucot 8610 kilometrus, par ko no valsts budžeta līdzekļiem ir samaksāti 493 lati.

VK iepriekš informēja, ka CZK gada pārskatā ir apstiprināti ar iestādes darbību nesaistīti degvielas izdevumi 1940 latu apmērā jeb 81% no pērn izlietotā degvielas apjoma, un tas ietekmē CZK vadības apliecinājuma ticamību.

VK revīzijas ziņojumā skaidrots, ka atbilstoši starptautiskajam revīzijas standartam jēdziens "krāpšana" attiecas uz "apzinātu rīcību, kas ietver maldināšanu ar mērķi iegūt netaisnas vai nelikumīgas priekšrocības", bet krāpšanu, kurā iesaistīti vadības pārstāvji, dēvē par "vadības līmeņa krāpšanu".

Ņemot vērā, ka CZK 2010.gada izdevumi degvielai veido 77% no "Izdevumiem krājumiem" un to, ka komisijas priekšsēdētājs "ir sagrozījis grāmatvedības attaisnojuma dokumentus par dienesta transportlīdzekļa izmantošanu, ir konstatējama "vadības līmeņa krāpšana"," secināja VK.

Valsts policija prokuratūras uzdevumā sākusi izmeklēt VK revīzijā konstatēto iespējamo prettiesisko rīcību dienesta transportlīdzekļa izmantošanā CZK laikā, kad to vadīja Šķesters.

Pats Šķesters šo informāciju dēvēja par nomelnošanu un vainoja VK nepatiesas informācijas sniegšanā.


Написать комментарий