Līvāni: Iedzīvotāji satraukti par rūpnīcas plāniem

Pēc Līvānu pašvaldības portāla informmācijas, tā kā uzņēmums paplašināšanos grib veikt esošās rūpnīcas teritorijā Domes ielā 1a, Līvānos, līvānieši iebilst pret ražošanas paplašināšanu blīvi apdzīvotā pilsētas rajonā, jo dažu simtu metru attālumā no rūpnīcas atrodas „Laimiņas” sākumskola, Līvānu slimnīca, Dubnas upe un Daugava, mazdārziņu kooperatīvs, Mākslas un amatniecības centrs, Inovāciju un tehnoloģiju centrs. 

Vēstulē, kas nosūtīta pašvaldībai, VARAM ministrijai, dažādām institūcijām, Saeimas deputātam, līvānietim Jānim Klaužam un medijiem, izteikts aicinājums ražotni ierīkot attālāk no pilsētas, lai neradītu kaitējuma draudus videi un cilvēkiem Līvānu pilsētā, kur dzīvo ap 10 000 iedzīvotāju.

Līvānu novada dome rūpnīcas paplašināšanas plāniem seko līdzi jau veselu gadu. Pašvaldības interesēs ir atbalstīt un veicināt uzņēmējdarbību un jaunu darba vietu rašanos, pie nosacījuma, ka netiek nodarīts kaitējums cilvēku veselībai un videi. Apzinoties ražošanas procesa nopietnību, Līvānu novada dome ir aktīvi iesaistījusies šajos procesos:

2011.gada 9.maijā Līvānu Būvvalde ir izdevusi SIA „Biolitec” plānošanas un arhitektūras uzdevumu Katlu mājas būvniecībai Domes ielā 1, Līvānos

2011.gada 9.novembrī Līvānu Būvvalde saņēma SIA „Biolitec” būvniecības iesniegumu „Pieteikums elektrotīkla pieslēgumam/slodzes izmaiņām”. Papildus iesniegts būvprojekts „Jauns elektroapgādes pieslēgums ražošanas objektam Domes ielā 1a, Līvānos.

2011.gada 28.novembrī Līvānu novada dome lūdza sniegt uzņēmumam „Biolitec” papildus informāciju par plānotajām izmaiņām ražotnē.

2011.gada 28.novembrī Līvānu novada dome griezās Vides pārraudzības valsts birojā un Daugavpils Reģionālajā vides pārvaldē, vēršot institūciju uzmanību uz ražotnes paplašināšanas plāniem, kā arī to, ka rūpnīcas apkārtnē atrodas sabiedriski svarīgi objekti, kas būtiski iedzīvotājiem.

2011.gada 8. decembrī SIA „Biolitec” sniedza atbildi par rūpnīcas paplašināšanas plāniem.

2011. gada 22.decembrī Līvānu dome griezās LR Veselības ministrijas Veselības inspekcijā, lūdzot kompetentās inspekcijas skaidrojumu par „Biolitec” plānoto ražošanas procesu ietekmi uz iedzīvotāju veselību.

2011.gada 22.decembrī dome nosūtīja vēstuli arī Valsts vides dienestam un Daugavpils Reģionālajai pārvaldei, lūdzot izvērtēt, vai izmaiņas, ko plāno ražotne, ir uzskatāmas par būtiskām izmaiņām piesārņojošā B kategorijas darbībā.

2012.gada 6.janvārī dome saņēma atbildi uz iepriekšminēto vēstuli, kurā Veselības inspekcija pauda viedokli: „Spriežot pēc ražošanas procesa apraksta, ja tiek ievēroti aprakstā minētie ražošanas labas prakses nosacījumi, kā arī ja tiek izvērtēti iespējamie emisijas līmeņi, tāpat arī ražošanas apjomi, ražotne varētu atrasties Līvānu pilsētā, būtiski neietekmējot iedzīvotāju veselību”.

2012. gada 18.janvārī dome saņēma Daugavpils reģionālās vides pārvaldes vēstuli, kurā tā apliecina, ka ražotnei esošajam ražošanas procesam uz doto brīdi ir visas atļaujas, taču uzņēmumā tiek plānotas izmaiņas piesārņojošajā darbībā, par ko „Biolitec” iesniegumā ir informējis vides pārvaldi.

2012.gada 26.martā Daugavpils reģionālā vides pārvalde informē Līvānu novada domi, ka ir pieņemts lēmums uzdot SIA „Biolitec” veikt ieceres sabiedrisko apspriešanu un nodrošināt sabiedrības viedokļu uzklausīšanu par plānotajām izmaiņām piesārņojošajā darbībā.

2012.gada 18.aprīlī SIA „Biolitec” publicē izdevumā „Līvānu novada vēstis” informāciju par plānoto sabiedrisko apspriešanu 24.05.2012. un uzņēmuma paplašināšanas plāniem.

2012.gada 19.aprīlī Līvānu novada dome informē Daugavpils reģionālo vides pārvaldi, ka pašvaldības nosacījumu un priekšlikumu iesniegšanai attiecībā uz rūpnīcas paplašināšanu uzņēmumā ir nepieciešama papildus izvērtēšana:

- Līvānu domes vadība un speciālisti aprīļa mēnesī ir tikušies ar kvarca stikla izstrādājumu ražotāju nozares speciālistiem, pasaules vadošās kompānijas pārstāvjiem no Vācijas

- Pusgada laikā divas reizes Līvānu novada domes vadība ir aicinājusi uz tikšanos SIA „Biolitec” vadību, lai pārrunātu plānotās izmaiņas uzņēmumā.

- Līvānu novada dome ir pieprasījusi papildus informāciju no Vācijas darba aizsardzības institūcijām, kas uzrauga optiskā stikla sagatavju ražotāju darbību

- Līvānu novada dome ir pieprasījusi papildus informāciju no Vācijas par Eiropas Savienības normatīvo regulējumu un darbības standartiem, kas jāievēro šāda veida ražošanas uzņēmumiem.

Pašvaldībai ir svarīgi uzzināt sabiedrības viedokli, tāpēc tā savu lēmumu varēs pieņemt tikai pēc notikušās sabiedriskās apspriešanas.

Sabiedriskā apspriešana notiks 24.maijā plkst. 17.00 Līvānu inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā, Domes ielā 3. Iepriekš iepazīties ar dotā projekta materiāliem ir iespējams Līvānu inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā no 2012.gada 17.maija. 


Написать комментарий