Saeimā rosina samazināt PVN pamatlikmi par 3% un likmi medikamentiem

foto Saeima
foto Saeima

Izskatīšanai Saeimā likumprojekta par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu otrajam lasījumam iesniegtie priekšlikumi rosina PVN likmi samazināt par 3%, kā arī par 1% mainīt uz leju pazemināto likmi medikamentiem.

Saeimas opozīcijas deputāts Kārlis Seržants (ZZS) rosina PVN likmi samazināt no 22% līdz 19%. Viņš arī vēlas, lai pārtikas produktu piegādēm tiktu piemērota nodokļu samazinātā likme atbilstoši Ministru kabinetā apstiprināmam sarakstam.

Savukārt Aptieku īpašnieku asociācija un cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento" aicina Saeimu izskatīt iespēju samazināt PVN medikamentiem no pašreizējiem 12% uz 11%. Organizācijas norāda, ka šāds sociāli atbildīgs solis veicinās zāļu pieejamību patērētājiem un nākotnē samazinās veselības aprūpes budžeta izdevumus.

Tas būšot būtisks ieguvums pacientiem, kuri zāles lieto daudz un ilgstoši. Pašreiz paredzētā PVN samazināšana no 22% līdz 21% nepadarīs medikamentus lētākus, bet lētākas zāles ir galvenais priekšnosacījums, lai mazinātos stacionāros ārstēto pacientu skaits, uzsver aptieku īpašnieki un "Sustento".

PVN likmes medikamentiem samazināšana par 1% nedaudz, bet ietekmēs pacienta līdzmaksājuma apmēru. "Šis simboliskais solis pierādīs, ka (..) deputātiem rūp hronisko slimnieku problēmas," vēstulē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai uzsver "Sustento" valdes priekšsēdētāja Gunta Anča.

Jau ziņots, ka 17.maijā Saeimas deputāti gandrīz vienbalsīgi pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja likumprojektus par PVN un iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanu.

Likumprojekti tika skatīti steidzamības kārtībā, tātad tos vajadzēs pieņemt divos lasījumos. Priekšlikumus otrajam lasījumam varēja iesniegt līdz piektdienai plkst.17, un tos Saeimas komisija vērtēs otrdien, 22.maijā. Galīgo lēmumu Saeima varētu pieņemt ceturtdien, 24.maijā.

PVN likmes samazināšana līdz 21% no šā gada 1.jūlija šogad budžetā prasīs 16,5 miljonus latu, bet nākamgad - 40,5 miljonus latu. Tomēr FM sagaida, ka šā gada budžeta likumā apstiprinātais ieņēmumu plāns tiks izpildīts, ko nodrošina sasniegtā pārpilde gada pirmajā ceturksnī. Aprēķinos iekļautas prognozējamās patēriņa pozitīvās izmaiņas, norāda FM.

Ministrija skaidro, ka likuma par PVN grozījumu mērķis ir samazināt PVN standartlikmi, lai tuvinātu PVN likmes kaimiņvalstīs piemērotajām likmēm, kas sekmētu Latvijas reģionālo konkurētspēju un mazinātu pasaules cenu kāpuma izraisīto inflācijas spiedienu uz iedzīvotājiem.

FM norāda, ka prognozējams patēriņa pieaugums šā gada otrajā pusē un turpmākajos gados, līdz ar to varētu palielināties ieņēmumi valsts budžetā, kas daļēji kompensētu ar PVN standartlikmes samazināšanu saistīto potenciālo ieņēmumu samazinājumu.

FM arī atzīmē, ka PVN standartlikmes samazināšana varētu būt viens no apstiprinājumiem Latvijas iziešanai no ekonomiskās krīzes. Nodokļu sloga samazināšana varētu mazināt inflācijas ietekmi, veicināt patēriņa pieaugumu un pozitīvi ietekmēt uzņēmējdarbību.

Savukārt grozījumi likumā par IIN paredz, ka trīs gadu laikā IIN likme tiks samazināta par pieciem procentpunktiem - no pašreizējiem 25% līdz 20%. Paredzēts, ka no 2013.gada 1.janvāra IIN likme būs 24%, 2014.gadā tā būs 22%, bet 2015.gadā - 20%.


Написать комментарий