Daugavpils centrālajā ielā ir jauna ievērojama lieta 3

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Sestdien Rīgas ielā parādījās unikālā ievērojama lieta, kas atrodas blakus Skulptūru dārzam netālu no akmens bruņurupuča, uz kura tik ļoti mīl pasēdēt bērni. Tā ir Latvijā vienīgā skulptūra, kas ir veltīta latgaliešu keramikai.

Jauna skulptūra ir 2 metru augstais stikla kubs, kas ir pilns ar māla podiem. Māla mākslas centra vadītāja Lilija Zeiļa Gorod.lv pastāstīja, ka šāda forma nebija izvēlēta nejauši, jo tā atkārto krāsns, kurā tiek apdedzināti keramikas izstrādājumi, kontūras, podus veidoja centra meistari mēneša laikā, bet idejas autors ir Daugavpils keramiķis Valentīns Petjko.

Svinīgā atklāšanas ceremonija un tirdziņš norisinājās Starptautiskā māla mākslas festivāla ietvaros, kura viens no organizētājiem bija Valentīns. Tirdziņā varēja aplūkot igauņu bļodas un vāzes, ukraiņu krūzes un krūkas, lietuviešu keramikas izstrādājumus un pat tradicionālās udmurtu māla svilpes. Jaunais mākslinieks keramiķis no Iževskas (Krievija, Udmurtija) Pāvels Dubovcevs ne tikai sīki izstāstīja par to neparastu izgatavošanas tehniku, bet arī nospēlēja skaistu tautas dziesmu ar garu un skaistu nosaukumu «Badzim Vožoj ekton gur». Kā arī atgādināja, ka tieši no tā novada nāk «Бурановские бабушки», kuri ir radījuši īstu furoru mūsdienu skatuvē un pārstāvēs Krieviju Eirovīzijas konkursā.

Vēl viena krievu keramikas meistare no Pskovas Gaļina Drečeva pastāstīja par senās pilsētas Pskovas vēsturi, pieminot arī gaidāmo Izborskas jubileju, kas šogad svinēs savu 1 150 jubileju. Izrādījās, ka visiem viņas izstrādājumiem piemīt vēsturiskais zemteksts – gan jātnieka figūrai, gan puķu vāzei, gan skaistules kņazienes figūrai.

Podnieks no Sanktpēterburgas Aleksandrs Zabolotnikovs sarīkoja visiem meistarklasi. Dažāda vecuma bērni sēdās pie podnieka ripas un pēc dažām minūtēm ar meistara palīdzību bija gatava pašu rokām uztaisītā vāze. Vajadzēja redzēt, ar kādu lepnumu vecāki nesa savu bērnu izstrādājumus!

Arī Daugavpils radošo kolektīvu uzstāšanās nodrošināja tirdziņā labu gaisotni un noskaņojumu. Ja jums kādu iemeslu dēļ neizdevās apmeklēt šo pasākumu, neuztraucieties, festivāla organizētāji apsolīja šādus starptautiskos tirdziņus rīkot katru gadu.



Написать комментарий

На центральной улице Даугавпилса появилась новая достопримечательность un jūsu pašu žirnālistes virsraksta tulkojums - Daugavpils centrālajā laukumā ir jauna ievērojama lieta - kādreiz pārlasiet savus absurdos tulkojumus...

starp citu: На центральной улице Даугавпилса появилась новая достопримечательность un jūsu pašu žirnālistes virsraksta tulkojums - Daugavpils centrālajā laukumā ir jauna ievērojama lieta - kādreiz pārlasiet savus absurdos tulkojumus...

nestreso... arī tur bija laukums vispirms... Ru versijā izlaboja, te vēl nepaspēja, gadās

derētu saskaņot arī galotnes vārdu savienojumos, ne tikai šajā tekstā. veiksmīgu dienu...

Написать комментарий