LIZDA vadītāja: vairs nav nepieciešamības streikot

foto lizda.lv
foto lizda.lv

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vēl izvērtēs nozares ministra Roberta Ķīla priekšlikumu memorandā vienoties par pakāpenisku skolotāju algu palielināšanu un darba kvalitātes noteikšanas sistēmu, tomēr LIZDA vadītāja Ingrīda Mikiško ir noskaņota optimistiski un uzskata, ka pašlaik nav iemesla rīkot streikus un protesta akcijas, ar ko pedagogi iepriekš draudējuši valdībai.

Mikiško portālam "Delfi" atzina, ka LIZDA saņēma Ķīļa piedāvāto memorandu ar konkrētiem priekšlikumiem, kurus vēl izvērtēs.

"Personīga viedoklis: pašlaik nav iemesla protesta akcijām," pauda Mikiško.

Jau vēstīts, ka Ķīlis piedāvā pedagogu organizācijām parakstīt memorandu, kas paredzētu jau no 1.septembra paaugstināt skolotāju zemākās algu likmes par 10% un noteikt 10% piemaksu skolotājiem ar augstāku kvalifikāciju. Memorands paredz, ka ir jāievieš pedagogu un izglītības iestāžu vadītāju profesionālās kvalitātes vērtēšanas sistēma, bet to darīs pakāpeniski - pārejas posms no 2012.gada 1.septembra līdz 2014.gada 1.septembrim, bet ieviešanas posms, sākot no 2014.gada 1.septembra.

Pārejas posmā no 2012.gada 1.septembra memorands paredz paaugstināt vispārējas un profesionālas izglītības iestāžu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes par 10%, tā palielinot algas jaunajiem pedagogiem un tiem, kuri patlaban saņem vismazāk.

Tāpat no šī gada 1.septembra iecerēts nodrošināt piemaksu vismaz 10% apmērā pedagogiem, kas ieguvuši augstāko - 4. un 5.kvalitātes pakāpi. Tā IZM uzsāks diferencētā skolotāju atalgojumu ieviešanu.

Martā LIZDA, Latvijas Izglītības vadītāju asociācija, Latvijas Pedagogu dome valdībai pieprasīja no šā gada 1.septembra par 10% palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes, atbilstoši par 10% palielinot arī valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām. Savukārt ar 2013.gada 1.janvāri arodbiedrības aicina palielināt finansējumu pedagogu, tostarp akadēmiskā personāla un zinātnisko institūciju darbinieku, darba samaksai vēl par 10%.

Pēc LIZDA aprēķiniem, prasību izpildei šā gada pēdējos četros mēnešos kopā nepieciešami aptuveni septiņi miljoni latu, kas ļautu nodrošināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes un valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām paaugstinājumu par 10%, kas ir 30 santīmi par vienu kontaktstundu. Savukārt, lai nodrošinātu pedagogu prasības no 2013.gada 1.janvāra, valsts budžetā papildus būs nepieciešami aptuveni 52 miljoni latu.


Написать комментарий