'Latvenergo' pērn nopelnījis 43,8 miljonus latu; ieņēmumi aug par 20%

foto delfi.lv
foto delfi.lv

AS "Latvenergo" koncerna 2011.gada ieņēmumi bija 681,8 miljoni latu, kas ir par 20% vairāk nekā 2010.gadā, savukārt peļņa pērn bijusi 43,8 miljoni latu, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

2010.gadā "Latvenergo" nopelnīja 44,3 miljonus latu. Savukārt no pērnā gada peļņas 39,9 miljoni latu tiks izmaksāti dividendēs valstij.

Uzņēmuma ieņēmumu pieaugumu galvenokārt ir noteikusi veiksmīga darbība Baltijas elektroenerģijas mazumtirdzniecības tirgū, tā rezultātā 2011.gadā koncerns realizēja 8980 GWh (gigavatstundas) elektroenerģijas, kas ir par 18% vairāk nekā 2010.gadā, un tas ir pēdējo gadu laikā lielākais realizētās elektroenerģijas apjoms.

Līdz ar realizētās elektroenerģijas apjoma kāpumu Latvenergo koncerns ir lielākais elektroenerģijas tirgotājs Baltijas valstīs, kas piegādā elektroenerģiju vienai trešdaļai no Baltijas klientu apjoma. Lielāko daļu no realizētās elektroenerģijas, "Latvenergo" koncerns ir pārdevis konkurences apstākļos par neregulētām cenām. 2011.gadā Latvenergo koncerns Baltijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū realizē 5330 GWh, kas atbilst 47% no kopējās Baltijas atvērtās tirgus daļas un liecina par ļoti veiksmīgu koncerna darbību jaunajos tirgus apstākļos.

Lielākais Latvenergo realizētās elektroenerģijas apjoma pieaugums 2011.gadā ir Lietuvā un Igaunijā, kur kopumā tika realizētas 2296 GWh, kas vairāk nekā trīs reizes pārsniedza 2010.gadā realizēto apjomu. Līdz ar to ir palielinājusies arī uzņēmuma tirgus daļa Lietuvā, sasniedzot 18% (2010.gadā – 5%), savukārt Igaunijā – 7% (2010.gadā – 2%) no kopējā patēriņa.

2011.gadā "Latvenergo" veica kapitālieguldījumus198,7 miljonu latu apmērā, no kuriem 57% ir ieguldīti Rīgas TEC–2 energobloka rekonstrukcijas projektā, kas uzsāks darbību 2013.gadā. Līdz ar Rīgas TEC–2 energobloka rekonstrukcijas pabeigšanu Latvenergo būs vienīgais ražotājs Baltijā, kura ražošanas iekārtas ir atjaunotas.

Nozīmīgs Latvenergo koncerna biznesa virziens ir elektroenerģijas sadale. Kapitālieguldījumi sadales sistēmas tīklu rekonstrukcijā un attīstībā 2011.gadā pieauga līdz 45,8 miljoniem. Ar mērķi samazināt elektroenerģijas atslēgumu skaitu 2011.gadā ir uzsākta kapitālieguldījumu programma gaisvadu līniju pārbūvei kabeļu līnijās.

AS "Sadales tīkls" 2011. gadā kopumā ir atjaunoti 323 kilometrus vidsprieguma līniju, 666 kilometrus zemsprieguma līniju, kā arī veikta rekonstrukcija 617 transformatoru apakšstacijās.

"Latvenergo" valde šobrīd organizē kompānijas stratēģijas izstrādi turpmākajiem pieciem gadiem. Tirgus diktētā konkurences situācija, kā arī jaunie apstākļi enerģētikas sektora atbildības sadalījumā rosina izvērst intensīvu darbību trīs galvenajos virzienos: "Latvenergo" nostiprināšanās Baltijas elektroenerģijas tirgū, enerģijas ražošanas jaudu diversifikācija (papildu esošajiem ražošanas avotiem jāmeklē arī citu konkurētspējīgu elektrības ģenerācijas ražotņu attīstība); līdzsvarota elektrisko tīklu attīstība.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий