Vienības laukumā festivālā „Latgales slāvu vainags” uzstājās Krievija, Baltkrievija un Latvija

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vakar Daugavpils centrā valdīja jautrība nu rosība. Vienības laukumā Slāvu rakstības dienu atklāšanas ietvaros notika festivāls „Latgales slāvu vainags”, kurā piedalījās Krievu kultūras centra radošie kolektīvi - «Балагуры», «Малиновый звон», «Славянка», kā arī Poļu nama «Кукулечка», ukraiņu nacionālās kultūras biedrības kolektīvs «Мрия» un viesi no mūsu reģiona un ārzemēm.

Krieviju festivālā pārstāvēja pareizticīgais koris «Глория» no Konakovo pilsētas, kas atrodas Tveras apgabalā. Kora reģente Ludmila Antonova Gorod.lv pastāstīja, ka pirms 20 gadiem baznīcas bijušais prāvests tēvs Boriss organizēja dziedošiem bērniem domāto baznīcas skolu. Vēlāk tur nodarbojās arī ar pīšanu, veidošanu, svētbilžu glezniecību u.tt. Pašlaik tas ir centrs «Новая Корчева», kurā veiksmīgi darbojas koru nodaļa un Tautas jaunrades nams. Savu nosaukumu centrs ir aizguvis no senās tirgotāju pilsētas Korčevas nosaukuma, kas kādreiz tika appludināta, bet Jaunā Korčeva kļuva par atdzimšanas simbolu.

Daugavpilī atbrauca 20 kora solistes vecumā no 10 līdz 17 gadiem, turklāt viņi nodemonstrēja ļoti daudzveidīgu repertuāru – gan klasisku, gan mūsdienu. Neskatoties uz jaunu vecumu, dziedātājas jau uzstājās Slovākijā, Francijā, Amerikā un Jeruzalemē Kunga Kapa baznīcā.

Baltkrievu tautas folkloras teātris «Терешко» ir atbraucis no Glubokoje pilsētas, kas atrodas Vitebskas apgabalā. Tā vadītāja Nataļja Nikiforoviča pastāstīja, ka drīzumā kolektīvs svinēs savu 15 gadu jubileju, bet dalībnieku vidū pārsvarā ir lauku jaunrades namu kultūras darbinieki.

Viesi skatītājus pārsteidza ne tikai ar jautrajām dziesmām, bet arī košiem un grezniem tērpiem, kuros pārsvarā dominēja zilā krāsa – ezera tematikas simbols. Pēc teātra vadītājas vārdiem, paši pirmie kostīmi tika rokām darināti, bet pašlaik viņiem ir vairāki tērpu komplekti, jaunais, ļoti greznais komplekts tika sagatavots Republikas slāvu rakstības svētkiem, kas notiks septembrī.

«Mums ir prieks, ka šodien dziedam un dejojam jūsu viesmīlīgajā pilsētā. Pagājušajā rudenī, kas tika svinēta jūsu Neatkarības diena, mēs viesojāmies Ludzā un Riebiņos, kur mūs ļoti labi un sirsnīgi sagaidīja. Mums ir prieks, ka varam dalīties savā noskaņojumā ar tautas deju un dziesmu palīdzību, kuras vāca un sagatavoja baltkrievu teātra dibinātājs, kas ir dzimis Glubokoje pilsētā pirms 150 gadiem – Ignats Bujnickis», - dalījās tautas folklora teātra dalībnieki.



Написать комментарий