Zemnieki dusmīgi par valdības vilcināšanos ar zemes kreditēšanas programmu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Ja valdība nepieņems lēmumu par zemes kreditēšanas programmu, lauksaimnieki ir gatavi protestiem un ar traktoriem doties uz Rīgu, pirmdien telekanālam "LNT" sacīja bioloģiskais lauksaimnieks Jānis Dzenis.

Zemnieki ir nemierā ar valdības vilcināšanos un ilgo programmas saskaņošanu. Lauksaimniekiem šī programma ir ļoti nepieciešama, tāpēc, šonedēļ nesagaidot konkrētu valdības lēmumu, tikšot lemts jau par 'agresīvākiem" protesta soļiem.

Dzenis pieļāva, ka protestos varētu piedalītos liels skaits zemnieku, jo zemes iegādes jautājums daudziem ir aktuāls un valdības kūtrums šajā jautājumā neesot izprotams. Zemnieks arī norāda, ka jau tagad ap 30% Latvijas zemes pieder ārvalstniekiem.

Jau ziņots, ka zemnieku ilgi prasītajai un Zemkopības ministrijā sagatavotajai kārtībai atbalsta sniegšanai zemniekiem lauksaimniecības produkcijas ražotājiem zemes iegādē kāju priekšā kārtējo reizi aizlikusi Finanšu ministrija, iepriekš rakstīja "Latvijas Avīze".

Finanšu ministrijā noliedz, ka būtu pret zemes kreditēšanu. Tomēr Zemkopības ministrijas piedāvātais plāns esot jāprecizē, cita starpā – no kādiem finanšu avotiem piešķirs aizdevumus. Zemnieku sabiedriskajās organizācijās saka: "Kamēr ministriju ierēdņi plūcas savā starpā par formulējumiem, tikmēr laiks iet, bet valsts aizdevumus zemes pirkumiem nevaram saņemt jau trešo gadu pēc kārtas."

Kā vēsta kāda Zemkopības ministrijas amatpersona, finansistiem šķietot, ka valsts nauda zemnieku atbalstam vispār neesot jātērē. Aizdevumus varot dabūt komercbankās. Savukārt zemes tirgū ir cik uziet, norāda laikraksts.


Написать комментарий