VUGD brīdina daugavpiliešus – noteikumu ievērošana atpūšoties saglabā dzīvību

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kaut arī vasara oficiāli vēl nav sākusies, silts un saulains laiks daudzos daugavpiliešos rada vēlmi atklāt peldēšanas sezonu. Brīvdienās upju un ezeru krastos pulcējas daudz cilvēku – pilsētnieki peldas, vizinās ar laivām un ūdens motocikliem, rīko piknikus.

Par jaunās peldēšanas sezonas sākumu liecina ne tikai vasarīgs laiks, bet arī bēdīga statistika. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Latgales reģionālās brigādes Daugavpils ceturtās ugunsdzēsības nodaļas inspektors Artjoms Anufrijevs paziņoja, ka piektdien Līksnas pagastā Koša ezerā trīs metru attālumā no krasta glābēji atrada noslīkušā 55 gadus vecā vīrieša ķermeni. VUGD atgādina pilsētniekiem par nepieciešamību ievērot noteikumus gan uz ūdens, gan ārpus tās.

Pirmkārt, nedrīkst kāpt ūdenī alkohola reibuma stāvoklī vai pēc ilgstošās atrāšanās saulē. Otrkārt, nedrīkst nirt, nezinot ezera vai upes dibena stāvokli un dziļumu, nedrīkst lēkt ūdenī no laivas.
Nedrīkst atstāt bez uzraudzības mazos bērnus. Bet tas nenozīmē, ka jaunāko klašu skolēnu drīkst laist peldēties vienu pašu.
 
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests brīdina, ka minimālā ūdens temperatūra, kas ir piemērota peldēšanai, ir +18 grādi. Ja ūdens nav pietiekami silta, tas var novest pie pārmērīgas ķermeņa atdzišanas vai krampjiem.

Ja jūs slikti peldat, jūs varat palīdzēt cilvēkam, kas slīkst, nometot viņam no krasta dēļa gabalu, jebkuru priekšmetu, kas varētu palīdzēt, un nekavējoties izsaukt glābējus pa tālruni 112.

Ja jūs nolēmāt sarīkot pikniku ar ugunskuru vai dārza grilu, jāatceras, ka neuzmanīga rīcība ar uguni draud ar nodedzinātu zāli vai ēkām labākajā gadījumā, bet sliktākajā – ar nopietnām traumām vai pat cilvēku nāvi.

VUGD atgādina, ka ir aizliegt dedzināt ugunskuru mežā, purvā, blakus ēkām, nedrīkst to atstāt bez uzraudzības. Lai iekurtu ugunskuru, jālieto speciālais šķidrums, nevis acetons, degviela utt. Noteikti ir jāpieskata bērni un nekādā gadījumā nedrīkst viņus laist pie atklātas uguns.

Principā, šie elementārie noteikumi visiem ir zināmi un ir veci kā pasaule, bet to ievērošana garantē, ka jūsu vasaras atpūta nebeigsies ar nepatikšanām un traģiskiem negadījumiem. Nepieciešamības gadījumā ir jāzvana pa glābšanas tālruni 112.


Написать комментарий