Fukušimas radioaktīvo piesārņojumu konstatē tunčos pie Kalifornijas krastiem

foto mnn.com
foto mnn.com

Klusajā okeānā dzīvojošajos zilajos tunčos pie Kalifornijas krastiem zinātnieki konstatējuši radioaktivitāti, kura varētu būt radusies Japānas Fukušimas atomelektrostacijas avārijas dēļ 2011. gadā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Zivis radiāciju varētu būt uzkrājušas peldot gar Japānas krastiem, bet vēlāk to pārnesušas uz tālākām Klusā okeāna vietām. Zinātnieki uzsver, ka zivis joprojām ir drošas lietošanai pārtikā, bet galvenais pētījuma atklājums ir tas, ka migrējošās dzīvnieku sugas spējīgas pārnest piesārņojumu plašās teritorijās.

"Tā mums ir mācību stunda, cik savstarpēji saistīti var būt ekoloģiskie reģioni, pat ja tos šķir tūkstošiem jūdžu," pastāstīja jūras zinātņu profesors Stonibrūkas universitātē (ASV) Nikolas Fišers.

Zinātnieki izpētījuši 15 pie Sandiego 2011. gada augustā noķertu zilo tunču muskuļu audus. Visas analīzes uzrādījušas paaugstinātu radioaktīvā celsija 137 un 134 izotopu daudzumu. Celsijs 137 ir sastopams jūras ūdenī, tai skaitā kodolieroču izmēģinājumu dēļ, bet celsija 134 īsais pussabrukšanas periods liecina, ka to zivis varēja iegūt tikai Fukušimas piesārņojuma dēļ, cita izskaidrojuma tam nav, uzskata zinātnieki.

Radioaktīvo izotopu līmenis zivīs bijis desmit reizes augstāks nekā šīs sugas pārstāvjos pirms 2011. gada katastrofas.

Jau vēstīts, ka Japānā 2011. gada 11.martā notikušajā 9,0 ballu zemestrīcē un tās izraisītajā cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1" reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes.


Написать комментарий