Daugavpilī strauji pieauga saslimstība ar encefalītu un Laima slimību

foto en.wikipedia.org
foto en.wikipedia.org

Kā zināms, līdz ar gaisa temperatūras iestāšanos līdz +7 grādiem, Latvijā aktivizējas ērces. Šie mazie radījumi spēj nopietni kaitēt cilvēka veselībai, jo tie pārnēsā tādas bīstamas slimības kā Laima slimība, erlihiozi un encefalītu, kas var novest gan pie paralīzes, gan pie letālā iznākuma.

Ja pret Laima slimību un erlihiozi potes nav (tās tiek ārstētas medikamentozi), tad potēties pret encefalītu ir iespējams.

Slimību kontroles un profilakses centra epidemioloģe Nonna Vološčuka portālam Gorod.lv pastāstīja, ka pēdējā laikā Daugavpilī un reģionā salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem strauji pieauga saslimstība ar encefalītu. Taču mūsu reģions nav iekļauts to vietu sarakstā, kurās iepriekšējos gados saslimstība bija liela, tāpēc bezmaksas potes novada bērniem nav paredzētas. Izņēmums ir bērni bāreņi un bērni no paaugstinātā riska ģimenēm. Kā arī, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, darba devējam ir jāapmaksā potes darbiniekiem, kuru darbs tiešā veidā ir saistīts ar ērces koduma risku.

Vakcinācija ir pamata metode, lai izvairītos no encefalīta. Bet vakcinācija nav lēta, tāpēc tikai nedaudzie potējas, par ko liecina statistika. Taču vakcinācija jebkurā gadījumā ir lētāka, nekā ārstēšana, un vakcinācijas cenu nevar salīdzināt ar veselības un dzīvības cenu, atzīmē N.Vološčuka.

Saskaņā ar datiem, kurus par šī gada 4 mēnešiem iesniedza Daugavpils ārsti, mūsu pilsētā pirmo no trijām potēm izdarīja 290 cilvēki, otro – 165 un trešo – 129. Revakcināciju (ceturto un piekto poti) izgāja 404 cilvēki. Daugavpils novadā trīs potes izdarīja 17 cilvēki (12 bērni), revakcināciju izgāja 90 (28 bērni). Pagājušajā gadā Daugavpilī trīs potes izdarīja 293 cilvēki (no tiem 96 bērni), revakcināciju izgāja 524 cilvēki (no tiem 86 bērni). Daugavpils novadā trīs potes izdarīja tikai 61 cilvēks (25 bērni), revakcināciju izgāja 216 (67 bērni).

N.Vološčuka atzīmē, ka pašlaik saslimstības ar encefalītu statistika, iespējams, neizskatās biedējoši, bet saslimušo skaits ir pieaudzis, dati pastāvīgi tiek atjaunoti. Ir zināms, ka mūsu pilsētā, piemēram, ar Laima slimību slimojuši jau 10 cilvēki. Lielākā skaidrība būs rudenī, kad mežos dosies sēņotāji un ogotāji. Piemēram, 2010.gadā Daugavpilī ar ērču encefalītu slimoja 3 cilvēki, ar Laima slimību – 28, ar erlihiozi – 10, bet 2011.gadā – attiecīgi 5, 50 un 5 cilvēki.

Tāpēc, ja nav iespējas potēties, ejot uz mežu vai pie dabas krūts, speciālisti iesaka ģērbties tā, lai ērcei būtu grūtāk tikt līdz miesai. Pēc pastaigas apskatiet sevi un mājdzīvniekus. Kā arī var izmantot repelentus (var iegādāties aptiekā) saskaņā ar instrukciju, savlaicīgi atkārtoti izsmidzinot preparātu. Ja ērce tomēr ir atrasta uz ķermeņa, ir nepieciešams to pareizi noņemt un nekādā gadījumā neapstrādāt ar eļļu.


Написать комментарий