Tirgotāji: pēc PVN mazināšanas autovadītāji ietaupīs 10 miljonus latu; degvielas cenu nenosauc

foto alibaba.com
foto alibaba.com

Latvijas autovadītāju ietaupījums pēc pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinājumu no šā gada vidus būs aptuveni 10 miljoni latu līdz gada beigām.

To preses konferencē, pēc degvielas tirgotāju un valdības sadarbības memoranda parakstīšanas sacīja Latvijas Degviela tirgotāju asociācijas (LDTA) prezidents Ojārs Karčevskis.

Viņš uzsvēra, ka degvielas tirgotāji apņēmušies koriģēt degvielas cenas atbilstoši PVN likmes samazināšanas no 22% līdz 21% . Karčevskis apgalvoja, ka jau nākamajā rītā degvielas cena, kas parasti izteikta ar "trim zīmēm aiz komata" tiks koriģēta atbilstoši PVN izmaiņām.

Karčevskis gan atturējās nosaukt konkrēto degvielas cenas samazinājuma apmēru, vien norādot, ka autovadītāju ietaupījums būs 10 miljoni latu. Viņš arī piebilda, ka degvielas cenas Latvijā pēc PVN likmes samazināšanas kļūs konkurētspējīgākas, salīdzinot ar kaimiņiem - Igauniju un Lietuvu, kur degviela ir lētāka zemāku PVN likmju dēļ.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc memoranda parakstīšanas uzvēra, ka šāda vienošanās pirms paris nedēļām parakstīta arī ar vadošajiem pārtikas tirgotājiem, kuri apņēmušies samazināto PVN korekti atspoguļot preču cenās.

Premjers arī norādīja, ka FM patlaban strādā pie cenu monitoringa mehānisma, ko plānots ieviest rudenī, lai uzraudzītu cenu izmaiņas valstī. Parasti šādi monitoringi tiekot ieviesti līdz ar eiro ieviešanu, lai sekotu, vai "tirgotāji nenoapaļo cenas uz augšu". Taču Latvija šādu mehānismu ieviesīs ātrāk.

Sadarbības memorandu parakstīja premjers, finanšu ministrs Andris Vilks (V), kā arī LDTA un Degvielas tirgotāju un ražotāju savienība. Memoranda mērķis ir aizsargāt un sekmēt patērētāju pirktspēju pēc PVN standartlikmes samazināšanas.

Jau ziņots, ka valdība iepriekš vienojās no 1.jūlija PVN likmi samazināt no 22% līdz 21%.


Написать комментарий