Daugavpilī tagad var elektroniskā veidā lasīt grāmatas no Nacionālās bibliotēkas

фото gorod.lv
фото gorod.lv

Šodien Daugavpils Latgales Centrālajā bibliotēkā notika jaunu elektronisko pakalpojumu prezentācija, kurus no 1.jūnija visā valstī piedāvā Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB).

Digitālās bibliotēkas projektu vadītāja Karīna Bandere pastāstīja, ka triju gadu garumā tika aktīvi strādāts, lai to izveidotu un pašlaik visiem interesentiem būs pieejams liels grāmatu portāls ar 7 000 grāmatām digitālā formātā no Latvijas nacionālās bibliotēkas fondiem, Latvijas Universitātes un Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas fondiem. Kopumā potenciālajiem lasītājiem tiek piedāvāti aptuveni 3 miljoni izdevumu lappušu un vairāk kā 1 000 dažādu nosaukumu.

Pasākuma vadītājs, LTV žurnālists Ansis Bogustovs pajokoja, ka ir sanākusi kompakta kabatas bibliotēka, kuru visi varēs izmantot, pat skolēni un studenti eksāmenu laikā.

Tieši mazajiem lasītājiem tika izveidots interaktīvais portāls Lasāmkoks.lv, kurā ir ievērotas 4 vecuma grupu intereses – no mazāko klašu līdz vecāko klašu skolēnu intereses.

Kā arī ir interneta arhīvs, kurā tika apkopotas aptuveni 3 000 mājas lapas par Latviju un latviešiem. Tajā var sameklēt pēc vēlēšanām «pazudušas» partiju kandidātu mājas lapas ar visām programmām un pirmsvēlēšanu solījumiem.

Vēl portālā var sameklēt vairāk nekā 200 dažādas Latvijas kartes, dažas no tām ir datētas ar 18.gadsimtu.

Pēc Karīnas Banderes vārdiem, tiek turpināts darbs pie LNB elektroniskā kopkataloga veidošanas un nacionālās analītiskās datu bāzes «Analītika» veidošanas, kas tiek papildināta ar 600 000 jaunajiem ierakstiem, kas ļauj elektroniskā veidā sameklēt informāciju par avīzēm un žurnāliem, kuri tika publicēti laika posmā no 1951.gada līdz 1980.gadam.

Neskatoties uz to, ka masu digitalizācija tika veikta no 2009.gada, elektroniskā formātā atrodas tikai 5% no Nacionālās bibliotēkas fondiem. Šis projekts tika realizēts, pateicoties Eiropas fonda Reģionālās attīstības atbalstam, bet nākamajā posmā bibliotēka ar pašas spēkiem plāno pakāpeniski pārveidot materiālus elektroniskajā formātā.

Jāatzīmē, ka elektroniskās bibliotēkas pakalpojumus varēs izmantot bezmaksas. Tiesa, pieeja visiem elektroniskiem materiāliem būs iespējama, atrodoties jebkurā Latvijas bibliotēkas ēkā. Atrodoties mājās, katrs varēs izlasīt tikai to Digitālās bibliotēkas daļu, kas nav ierobežota ar autortiesībām.

Pilnā apjomā jaunā LNB digitālā bibliotēka sāks darboties jūlija sākumā, bet pagaidām ar tās materiāliem var iepazīties šeit
 



Написать комментарий