Avīze: vairāki uzņēmumi pirms PVN sarukuma mākslīgi palielina cenas

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Atsevišķās tirgotavās dažām precēm pieaug cenas, kas varētu liecināt par mākslīgu cenu pieaugumu pirms pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanas no 1.jūlija par 1%, trešdien vēsta laikraksts "Dienas bizness".

Laikraksts novērojis, ka vairākas mazās konditorejas pēdējā laikā paaugstinājušas cenas. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe norāda - ja tās pašlaik cenas arī varētu audzēt, faktiski tas nenotiek, jo konkurence ir asa un pasaulē izejvielu cenas samazinās. Turklāt cenu izmaiņu administrēšana būtu pārāk sarežģīts process.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija jau apņēmusies nodrošināt, ka tās biedri cenu noteikšanā balstīsies uz jauno, samazināto PVN pamatlikmi – par to liecina asociācijas un valdības parakstītais memorands. Samazinot PVN, lielveikalos Rimi, Maxima un IKI tiek solīts samazināt preču cenas.

Precēm, kas maksā mazāk par vienu latu, izmaiņas nebūs manāmas, savukārt precēm, kas maksā vairāk par vienu latu, izmaiņas būs jūtamas. Tiesa, noslēgtajam memorandam citi tirgotāji nesteidz pievienoties. Arī tirgotāju viedokļi ir atšķirīgi, piemēram, LTA pagaidām memorandu neplāno parakstīt, kā prioritāru minot darbaspēka nodokļu samazināšanu.

IBS Prudentia partneris Ģirts Rungainis laikrakstam "Dienas bizness" neņemas apgalvot, ka degvielas tirgotāji mākslīgi paaugstinātu cenu, lai pēc PVN samazināšanas atgūtu zaudēto. Tomēr viņš uzskata, ka degvielas nozare ir samērā oligopolistiska, tādēļ visu laiku ir atklāts jautājums par to, cik cenas patiesībā ir caurspīdīgas.

"Naftas cenas šobrīd samazinās, kas izskaidrojams ar ASV priekšvēlēšanu kampaņu. ASV prezidents Obama ir vienojies ar Saūda Arābiju, ka tā palielina ieguves apjomus un uzkrāj zināmu daļu, lai nomierinātu tirgu. Tāpat notiek pāreja uz automašīnām, kas patērē mazāk degvielas, lai taupītu enerģiju. Tādējādi arī Latvijā ir tendence mazināties inflācijas spiedienam," Prudentia partneri citē "Dienas bizness".

PVN samazinājums tomēr lielākās cenās atliks cenu celšanos, vērtē Rungainis. Daudzi patērētāji, iespējams, sagaida, ka 1.jūlijā cenām jāsamazinās par 1 santīmu, taču tas, visticamāk, nenotiks ar mazām un ikdienas precēm, jo arī pati pārcenošana maksā naudu. Taču tas sabremzēšot nākamo cenas celšanu, jo daļa, ko dalīt mazumtirgotājiem un vairumtirgotājiem, būs nedaudz pieaugusi. Tas nozīmē, ka inflācijas izaugsmes tempam otrajā pusgadā jābūt lēnākam.

Ja runā par citām nozarēm, katram ir sava taisnība, paudis Rungainis. Piemēram, piena ražotāji uzskata, ka piena cenas samazinājušās tā, ka tur nav lieka viena santīma. Savukārt piena pārstrādātāji domā, ka viņus apspiež oligopolistiskie mazumtirgotāji, kas savāc lauvas tiesu, un ne jau ražotājiem kaut kas jāsamazina.

To, ka PVN samazinājums atspoguļosies degvielas cenās, laikrakstam norāda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns. Pēc viņa aprēķiniem cenām vajadzētu kristies par 0,9 santīmiem, ja cena šobrīd ir viens lats.

Jau vēstīts, ka Saeima atbalstīja iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanu no 25% uz 24% ar nākamā gada 1.janvāri un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) standartlikmes samazināšanu no 22% uz 21% ar šā gada 1.jūliju


Написать комментарий