Polijā operas mūziķi protestē pret finansējuma samazināšanu ar Mocarta ‘Rekviēmu’

foto sinfoniaiuventus.pl
foto sinfoniaiuventus.pl

Polijas Kameroperas orķestra mūziķi aizvadījuši sēru koncertu pie Polijas Kultūras ministrijas ēkas Varšavā, veltot finansējuma samazināšanai operā par gandrīz 25 % Volfganga Amadeja Mocarda "Rekviēmu", vēsta ārvalstu mediji.

Simtiem garāmgājēju, kuri gluži nejauši kļuva par šī sēru koncerta aculieciniekiem, orķestra uzstāšanos sveica ar skaļām ovācijām.

"Associated Press" vēsta, "Rekviēms" izskanējis transparenta fonā, kurš vēstījis: "Ministr, tikai tu vari glābt Kamermoperu".

Ar ministrijas apsargu starpniecību mūziķi ministram nodevuši arī vēstuli, kuri parakstījuši 20 000 poļu ar lūgumu atstāt finansējumu operai iepriekšējā apmērā. Saskaņā ar akcijas dalībnieku teikto, pretējā gadījumā to varētu nākties slēgt jau šovasar.

Ne Polijas kultūras ministrs Bogdans Ždrojevskis, ne viņa pārstāvji nekādus komentārus par notikušo akciju nav snieguši. Iepriekš Polijas valdībā skaidrots, ka finansējuma samazināšana operai, kā arī citām kultūras iestādēm saistīta ar ekonomikas normu ieviešanu, kas skar arī citas iestādes, kurām tiek atvēlēta valsts budžeta nauda.

Varšavas Kameroperai ir 50 gadus sena vēsture, tā ir zināma citviet pasaulē galvenokārt ar ikgadējā Mocarta mūzikas festivāla rīkošanu.

Polija, līdzīgi kā citas Eiropas Savienības valstis, pēdējā laikā cenšas sabalansēt valsts budžetu, lai nepieļautu finanšu krīzi.


Написать комментарий