'Baltic Crystal' safīra kristālu audzēšanā investēs septiņus miljonus latu

foto jancrystals.com
foto jancrystals.com

Krievijas pilsoņiem piederošā SIA "Baltic Crystal" safīra monokristālu ražotnes izveidē paredzēts investēt septiņus miljonus latu, sacīja "Baltic Crystal" ģenerāldirektors Andrejs Mihailovs.

"Jau patlaban reģistrētais uzņēmuma pamatkapitāls pārsniedz divus miljonus latu. Šie septiņi miljoni ietver jau veiktos līdzšinējos ieguldījumus, kā arī ražošanas sākšanu un kristāla cilindrisko stieņu izgatavošanu," sacīja Mihailovs.

Viņš skaidroja, ka "Baltic Crystal" produkts ir mākslīgais safīra monokristāls, bet safīrs ir minerāla korunda paveids. Tas ir pasaulē otrs cietākais materiāls pēc dimanta. Safīra kristāli tiek izmantoti dažādās rūpniecības nozarēs, bet tā kā pasaulē patlaban ir gaismas diožu bums, tad pārsvarā safīra kristāli tiek izmantoti tieši gaismas diožu ražošanā. No kristāliem tiek izgatavotas apaļas plāksnītes aptuveni pusmilimetra biezumā, tās tiek speciāli pulētas un tad uz tām tiek veidota gaismas diode.

"Kristāla audzēšanas cikls ilgst 14 dienas, un tā ir augsti tehnoloģiska ražošana, jo kristāla audzēšanas laikā jāievēro daudzi faktori, kas ietekmē kristāla kvalitāti. Kristāls aug temperatūrā, kas pārsniedz 2000 grādu, un augšanas vidē ir jābūt vakuumam ar gaisa spiedienu desmit mīnus septītajā pakāpē. Tas ir ļoti "tīrs" vakuums. Pēc tam, kad kristāls ir izaudzis un atdzisis, tas tiek apstrādāts,– kristāls tiek virpots un no tā izveidoti cilindriski stieņi. Pēc tam šie stieņi tiek slīpēti. Stieņi var būt dažādu izmēru, un tas ir atkarīgs no tā, kādas kvalitātes kristāls ir izaudzēts," skaidroja Mihailovs.

"Baltic Crystal" darbības sākumposmā uzņēmuma gala produkts būs šie cilindriskie kristāla stieņi, bet tālākā apstrādē šie stieņi tiek sagriezti plānajās plāksnītēs un uz tām veido gaismas diodes, norādīja Mihailovs.

Jautāts, kad "Baltic Crystal" plāno sākt ražošanu, Mihailovs sacīja, ka uzņēmums jau tagad audzē kristālus un ražo stieņus. Ražošanas telpas aptuveni 1500 kvadrātmetru platībā kopš 2011.gada oktobra "Baltic Crystal" nomā bijušās rūpnīcas "Kompresors" teritorijā.

"Telpas bija visai nolaistas un daudz tika strādāts, lai tās savestu kārtībā un nodrošinātu kristālu ražošanas vajadzībām nepieciešamo tīrības līmeni. Uzņēmumā 2012.gada janvārī tika uzstādīta eksperimentālā iekārta, ar kuru tiek pilnveidota tehnoloģija. Jūnijā beigās plānots no ASV saņemt pirmo komerciālo iekārtu, lai varētu sākt komerciālu ražošanu," piebilda Mihailovs.

SIA "Baltic Crystral" Latvijā reģistrēta 2011.gada 21.jūnijā. Kompānijas pamatkapitāls ir 2,1 miljons latu.

Uzņēmums uz pusēm pieder Krievijas pilsoņiem Aleksandram Abeļevam un Jevgenijam Boguslavskim.

Valdība 22.maijā atbalstīja monokristālu ražotāja SIA "Baltic Crystral" investīciju projektu Latvijā, tādējādi uzņēmums varēs pretendēt uz uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaidi par atbalstāmo investīciju projekta ietvaros veiktajiem sākotnējiem ilgtermiņa ieguldījumiem.

Lai veicinātu ekonomikas ātrāku atveseļošanu, piesaistot Latvijai lielās investīcijas, 2011.gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli", kas paredz atjaunot UIN atlaidi par atbalstāmo investīciju projekta ietvaros veiktajiem sākotnējiem ilgtermiņa ieguldījumiem.

Likums paredz piemērot atlaidi 25% (ja kopējā sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summa ir līdz 35 miljoniem latu) vai 15% (ja kopējā sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summa pārsniedz 35 miljonu latu) apmērā par investīciju summu, kas pārsniedz trīs miljonus latu, nodokļu maksātājiem, kuri veikuši ieguldījumus pamatlīdzekļos, kas izmantojami nodokļa maksātāja saimnieciskās darbības veikšanai atbalstāmajās prioritārajās nozarēs un nodrošina jauna darbības profila sākšanu, esošās darbības modernizāciju vai paplašināšanu, vai vispārēju darbības procesa būtisku maiņu.


Написать комментарий