Jaunajā Centrā daugavpilieši varēs aplūkot Marko Rotko 8 oriģināldarbus

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pagājušajā nedēļā pēc pašvaldības pārstāvju tikšanās ar Kultūras ministrijas vadību beidzot tika noteikts Marko Rotko mākslas centra statuss, kas tiek veidots Cietoksnī.

Tiek plānots, ka tā atklāšana notiks 2013.gada rudenī.
Pēc centra vadītāja Alekseja Burunova vārdiem, valsts sekretārs izteica priekšlikumu, ka tā būs municipālā iestāde ar dažām valsts funkcijām.

Rotko centrā pastāvīgi tiks eksponēti slavenā mūsdienu mākslinieka oriģināldarbi. Ir noslēgta vienošanās ar Vašingtonas nacionālo galeriju par mākslinieka diviem darbiem, kuri tiks atsūtīti uz Daugavpili, bet sešas gleznas nodot centram solīja Marko Rotko bērni – Keita un Kristofers.

Aleksejs Burunovs paziņoja, ka pašlaik tiek izstrādāts jautājums par gleznu apdrošināšanu un novērtēšanu. 2010.gadā tika plānots, ka Mākslas centra valsts līdzfinansējums sastādīs 91 000 latu, jo tas būs daudzfunkcionālais starptautiskais mākslas un izglītojošais komplekss, kurā būs iespējams ne tikai aplūkot Marko Rotko darbus, bet arī saņemt informāciju par izciliem cilvēkiem, kas ir dzimuši un dzīvojuši Daugavpilī.

Aleksejs Burunovs pastāstīja, ka gleznu oriģināli tiks glabāti speciālajā fondu glabātuvē, kurā tiks ierīkoti temperatūras, ventilācijas adapteri un mitruma noteicēji. Ekspozīciju zālē tiks ievēroti atsūtīto šedevru glabāšanai visi nepieciešamie drošības līdzekļi.

Atgādināsim, ka Rotko gleznas, kas ir veidotas abstraktā ekspresionisma garā, tiek izstādītas pasaules slavenākajos muzejos, bet aptuveni pirms mēneša viņa glezna "Oranžs, sarkans, dzeltens" Christie's izsolē tika pārdota par gandrīz 87 miljoniem amerikāņu dolāru, kas ir dārgākais izsolē pārdotais laikmetīgās mākslas darbs.


Написать комментарий