Daugavpils novads prezentēja žurnālistiem savu pirmo suvenīra monētu

Daugavpils novads neatpaliek no mūsu pilsētas un ir radījis savu suvenīra monētu. Šodien preses konferencē Novada domē tika prezentēta pirmā suvenīra monēta ar Jāņa Raiņa mājas muzeja Berķenelē attēlu.

Jaunās monētas dizainu radījusi Daugavpils novada Kultūras pārvaldes Kultūrvēsturiskā mantojuma nodaļas vadītāja, arhitekte Vanda Baulina kopā ar kolēģiem. «Man tā ir pavisam jauna pieredze. Darba gaitā es bieži sazinājos ar pilsētas suvenīra monētu autori, mākslinieci Līgu Čibli, kura man sniedza vairākus noderīgus un labus padomus», - paziņoja Baulinas kundze.

Pēc viņas vārdiem, šī monēta iekļausies lielajā kolekcijas tīklā, kas vieno 35 pasaules valstis un kurā ietilpst vairāk nekā 900 suvenīru monētu. Latvija pievienojās šim tīklam tikai 2006.gadā, bet šajā laikā ir papildinājusi pasaules kolekciju par vairāk kā 30 monētām. Piedalīšanās šajā starptautiskajā projektā mērķis ir prezentēt Latviju pasaulē, iepazīstināt ar valsts kultūras mantojumu. Tiek plānots, ka katrs mūsu valsts novads radīs vismaz vienu suvenīra monētu, kas ieinteresēs gan tūristus, gan kolekcionārus.

Jaunā monēta tika izkalta Beļģijā un pagaidām tās tirāža ir 1 000 eksemplāru.

Pēc domes izpilddirektores Vandas Kezikas vārdiem, ilgi tika spriests un lemts, kas tiks attēlots uz pirmās suvenīra monētas, izvēlējās starp latviešu literatūras klasika māju muzeju un dabas parku Daugavas loki. Pēc ilgajām diskusijām tomēr tika izvēlēta Jāņa Raiņa māja muzejs.

Daugavpils novada dome neplāno apstāties pie vienas monētas un nākamā monēta, visdrīzāk, tiks veltīta dabas parkam. Pirmo monētu drīzumā būs iespējams iegādāties ne tikai mājā muzejā Berķenelē, bet arī citos novada muzejos, Daugavpils Tūrisma un informācijas centrā.


Написать комментарий