Lībijas varas iestādes atgūst kontroli pār kaujinieku ieņemto Tripoles lidostu

foto pilotplanet.com
foto pilotplanet.com

Lībijas varas iestādes pirmdienas vakarā atguva kontroli pār Tripoles starptautisko lidostu, kuru pirms tam pirmdien bija sagrābis kaujinieku grupējums, žurnālistiem paziņoja iekšlietu ministra vietnieks Omars al Hadravi.

Ir gaidāms, ka reisi šajā lidostā vēl netiks atsākti vismaz 24 stundas tās infrastruktūrai nodarīto bojājumu dēļ. Hadravi sacīja, ka lidostu sagrābušie "sabotieri" bija uzspridzinājuši angāru un aizdedzinājuši laukus ap lidostu.

Atgūstot kontroli pār lidostu, varas iestādes aizturēja un atbruņoja 30 līdz 40 kaujiniekus.

Lidostu pirmdien bija ieņēmis kaujinieku grupējums no Lībijas ziemeļu pilsētas Tarhūnas. Kaujinieki pieprasīja varas iestādēm atbrīvot vienu no saviem līderiem, kurš, kā viņi apgalvoja, pazudis pirms divām dienām.

Kaujinieki raidīja šāvienus gaisā un viegli ievainoja lidostas darbinieku, izraisot paniku ceļotāju vidū, ziņoja oficiālā Lībijas ziņu aģentūra LANA.

"Ir pilnīgs apjukums. Visi bēg," aģentūrai AFP pavēstīja lidostas amatpersona. Viņš piebilda, ka uz skrejceļa bija novietotas vairākas bruņumašīnas, bloķējot satiksmi.

"Lidmašīnas aplenc automobiļi ar zenītlielgabaliem un bruņoti vīrieši, neļaujot tām pārvietoties," sacīja cita lidostas amatpersona un piebilda, ka daži pasažieri bija spiesti atstāt lidmašīnas.

LANA ziņoja, ka kaujinieki ar lidostas ieņemšanu mēģinājuši piespiest valdību paskaidrot, kur atrodas viņu līderis Abu Adžila al Habši.

Iekšlietu ministrijai pakļautā Tripoles drošības komisija paziņoja, ka tai nav nekāda sakara ar "pulkveža Abu Adžilas al Habši pazušanu un nolaupīšanu" un ka tā vēl mēģina atrast vainīgos.

Lidostas ieņemšanas dēļ daļa reisu tika novirzīti uz militāro lidostu, tostarp reisi starp Tripoli un Ammānu, Stambulu, Romu un Vīni.

Lībijā valdošā Pagaidu pārejas nacionālā padome bija pilnvarojusi Iekšlietu ministriju un Aizsardzības ministriju "lietot visus nepieciešamos līdzekļus, ieskaitot spēku," lai atgūtu kontroli pār lidostu.

Pagaidu pārejas nacionālā padome vēl turpina integrēt Aizsardzības un Iekšlietu ministriju spēkos kaujiniekus, kuri pērn cīnījās pret diktatoru Muammaru Kadafi. Padome aprīlī pārņēma Tripoles starptautisko lidostu no Zintanas brigādes, kura to bija apsargājusi kopš Tripoles atbrīvošanas pagājušā gada augustā.


Написать комментарий