Spriedīs par ieceri skolēnam piešķirt septiņus latus mācību materiālu iegādei

foto rubberchickenmadness.com
foto rubberchickenmadness.com

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno ieviest kuponu sistēmu, katram skolēnam piešķirot septiņus latus mācību materiālu iegādei, aģentūru BNS informēja Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brīvmane.

Nākotnē šo summu varētu pakāpeniski palielināt līdz 14 latiem. Sīkāk šo rosinājumu paredzēts pārrunāt Demogrāfisko lietu padomes sēdē trešdien.

Vienlaikus plānots pārskatīt arī darba burtnīcu apstiprināšanas kritērijus, veicināt elektronisko mācību līdzekļu ieviešanu, kā arī sekmēt drukāto mācību līdzekļu digitalizāciju un publicēšanu internetā.

IZM ar šādu rosinājumu klajā nākusi, lai uzlabotu skolēnu nodrošinājumu ar grāmatām un citiem materiāliem.

Izglītības un zinātnes ministrijas Vispārējās izglītības nodaļas vadītāja Inita Juhņēviča iepriekš norādījusi, ka kopš 2001.gada finansējums mācību līdzekļu iegādei uz vienu bērnu un skolotāju ir noteikts septiņi lati, taču šāda summa budžetā nekad nav bijusi. 2010.gadā mācību līdzekļu iegādei atvēlēti 69 santīmi, pērn – 72 santīmi, savukārt šogad – 1,98 lati.

Pēc viņas teiktā, 2013.gadā šīs prasības izpildei būtu vajadzīgi 1,7 miljoni latu.

Jau vēstīts, ka tiesībsargs atzinis, ka skolu prasība vecākiem pirkt mācību līdzekļus ir uzskatāma par iestādes prettiesisku rīcību, un vecākiem, saņemot sarakstu ar mācību līdzekļiem, ir tiesības to apstrīdēt Satversmes tiesā.

Izglītības un zinātnes ministrija piekrīt tiesībsarga atzinumam.

Tiesībsarga birojs arī secinājis, ka pašvaldībās nav vienādas prakses izglītības iestāžu nodrošināšanā ar mācību līdzekļiem, tādējādi bērniem netiek nodrošinātas vienādas tiesības uz izglītību.

Satversmes 112.pants noteic, ka "ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību. Pamatizglītība ir obligāta".


Написать комментарий