SC rosina aizliegt pārdot nepilngadīgajiem enerģijas dzērienus

foto lamega.com
foto lamega.com

Saeimas "Saskaņas centra" (SC) frakcijas deputāts Vladimirs Reskajs iesniedzis grozījumus Pārtikas aprites likumā, lai aizliegtu pārdot enerģijas dzērienus personām, kas ir jaunākas par 18 gadiem, portālu "Delfi" informēja SC.

"Tā saucamie enerģētiskie dzērieni ir ļoti populāri jauniešu un pusaudžu vidū. Ja nepieciešams uzmundrināties pirms eksāmeniem, sporta sacensībām vai arī visu nakti pavadīt ballītē, tiek lietoti šie dzērieni, turklāt pusaudži tos bieži vien lieto, neievērojot mēru, neierobežotā daudzumā," saka Reskājs.

Viņš norāda, ka ārsti jau ir pierādījuši, ka enerģijas dzērieni atstāj kaitīgu ietekmi uz veselību, nomāc centrālās nervu sistēmas darbību, piespiež organismu kādu laiku strādāt uz spēju robežas, bet pēc tam neizbēgami iestājas lejupslīde. Pārmērīgs kofeīna daudzums var novest pie aknu darbības traucējumiem, aritmijas, sirdsdarbības nepietiekamības.

Diemžēl, pusaudži ļoti bieži nespēj pareizi izvērtēt sava dzīvesveida sekas, tāpēc likumdošanā ir jānosaka aizliegums pārdot enerģētiskos dzērienus tiem, kuri vēl nav sasnieguši 18 gadu vecumu – analoģiski, kā noteikts aizliegums pārdot nepilngadīgajiem cigaretes un alkoholu. Tāpat jānosaka par pienākumus ražotājuzņēmumiem uz iepakojuma ar lieliem burtiem izvietot informāciju par blakusparādībām, kādas rodas, ja šos produktus lieto lielā daudzumā, norāda deputāts.


Написать комментарий