'Ventbunkera' peļņa pērn samazinājusies par 90%

foto mixnews.lv
foto mixnews.lv

Latvijas tranzītbiznesa uzņēmuma AS "Ventbunkers" pērnā gada peļņa samazinājsies par 90% un bija tikai 440 000 latu, informēja uzņēmumā.

2010.gada uzņēmuma peļņa bija 5,3 miljoni latu.

2011.gadā kopējais apgrozījums samazinājās līdz 34,4 miljoniem latu jeb par 16%, savukārt 2010.gadā kopējais uzņēmuma apgrozījums bija 41,1 miljons latu.

Kā informēja uzņēmuma pārstāvis Mārcis Krastiņš, 2010. un 2011.gadā kontroli pār uzņēmumu bija pārņēmis Šveices advokāts Rudolfs Meroni. "Bez mazuta pārkraušanas ieņēmumiem kopējā apgrozījuma samazinājumu veicināja AS "Ventbunkers" nelabvēlīgs tarifu samazinājums arī gaišo naftas produktu pārkraušanas līgumā," skaidroja Krastiņš.

Viņš arī uzsvēra, ka, vērtējot 2010.gada rezultātus, esot jāņem vērā, ka sadarbības līgumi 2010.gadam tika slēgti 2009.gada beigās - laikā, kad uzņēmumu kontrolēja tā īpašnieku iecelti pārstāvji, kuri ir savas nozares profesionāļi. Viens no būtiskākajiem "Ventbunkers" darbības veidiem esot mazuta pārkraušana, kas veido lielu īpatsvaru "Ventbunkers" apgrozījumā. 2010.gadā, sadarbojoties ar "Litasco", "Ventbunkers" pārkrāva 2,57 miljonus tonnas mazuta, kopumā no mazuta pārkraušanas gūstot 27,1 miljonu latu lielus ieņēmumus, kas ir salīdzinoši labs rādītājs arī uz iepriekšējo gadu fona, norāda "Ventbunkers" valdes priekšsēdētājs Dzintars Kašs.

Tomēr jau gadu vēlāk - 2011.gadā, kad ar lielu skandālu esot sarautas attiecības ar "Litasco", uz mirkli paralizējot visu tranzīta kustību Ventspils virzienā, uzņēmuma mazuta pārkraušanas apjomi samazinājās par 52%, un visā 2011.gada laikā tika pārkrauti tikai 1,23 miljoni tonnu mazuta. Līdz ar to ļoti strauji samazinājās arī attiecīgi ieņēmumi no mazuta pārkraušanas, un tie 2011.gadā bija tikai 16 miljoni latu. Gada laikā mazuta pārkraušanas ieņēmumu kritums sasniedza 41%.

Kā norāda Kašs, pamazām uzņēmuma vadība stabilizē stāvokli uzņēmumā un ir atjaunojusi sadarbību ar "Litasco", kas iepriekšējās vadības neprofesionālās darbības rezultātā tika pārtraukta. Uzņēmuma apkopotā informācija liecina, ka šā gada pirmajos četros mēnešos, salīdzinot ar 2011.gadu, uzņēmuma pārkraušanas apjomus ir izdevies palielināt par 32%, tai skaitā atsevišķi mazuta pārkraušanas apjomu par aptuveni 90%, un jau patlaban var prognozēt, ka "Ventbunkers" 2012.gadā sasniegs būtiski veiksmīgākus finanšu rādītājus nekā 2011.gadā.

Kā ziņots, pēc Uzņēmuma reģistra datiem, patlaban "Ventbunkers" vadībā ir Olafs Berķis un padomē darbojas arī Genādijs Ševcovs, Jānis Junkers, Aleksejs Ovods un Gatis Klimass.

AS "Ventbunkers" ir lielākā līdzīpašniece uzņēmumā AS "Latvijas Naftas tranzīts", kam savukārt pieder 39,11% AS "Ventspils nafta" (VN) akciju.

Kā ziņots, vairākkārt vienlaikus notikušas divas akcionāru sapulces ar akcionāru vairākuma piedalīšanos, kurās par padomes priekšsēdētājiem tiek iecelti attiecīgi Berķis un Meroni, un Uzņēmuma reģistram jāizšķiras, kuras lēmumi ir reģistrējami. Iepriekšējo reizi akcionāru sapulces notika 30.maijā.


Написать комментарий