Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs aicina pilsētniekus uz «Pagātnes reveransu»

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Rīt Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tiks atklāta interesanta interjeru izstāde «Pagātnes reveransa». Izstādes vadītāja un direktora vietniece zinātniskajā darbā Ludmila Žilvinska Gorod.lv pastāstīja, ka jaunu ekspozīciju ilgi un rūpīgi gatavoja no muzeja fondiem.

Tika veikts nopietns pētnieciskais darbs, kura gaitā pētīja ne tikai «moderns» stila elementus, bet arī mūsu pilsētas XIX.gadsimta beigu un XX.gadsimta sākuma vēsturi.

Jaunā izstāde izskatās kā XIX.gadsimta beigu un XX.gadsimta sākuma bagāta pilsētnieka viesistaba, kas ir iekārtota jūgendstilā, kuru raksturo garīgums, cēlsirdība un formu pilnība, kas pamatojas dabas pasaules skaistumā. Šo stilu muzeja darbinieki neizvēlējās nejauši, jo Daugavpils muzeja ēka tika celta, izmantojot šāda veida elementus. Pie antikvāriem iegādājās trūkstošus mēbeles priekšmetus, pasūtīja atbilstošus aizkarus viesistabai, piemeklēja tā laika traukus, grāmatas, fotogrāfijas. «Jaunās ekspozīcijas veidošanā piedalījās gandrīz visi muzeja darbinieki, viens palīdzēja ar padomu, cits – ar darbu. Sagatavot izstādi ir grūtāk, nekā varētu šķist, jo nevar vienkārši paņemt no fondiem mēbeles un izvietot tās elementus zālē. Ir nepieciešams izpētīt katra priekšmeta vēsturi, restaurēt mēbeles, nospodrināt traukus utt.», - uzskata Ludmila Žilvinska.

Viesistaba mājās vienmēr bija ne tikai viesu uzņemšanas vieta, bet arī katras mājas dvēsele. Šeit vakaros sapulcējās ģimene, lai padzertu tēju, stāstīja, kā pagājusi diena, runāja par svarīgo un dārgo, skaļi lasīja, klausījās mūziku. «Pašlaik ir zudusi tradīcija vakaros pulcēties kopā pie viena galda. Bieži vien cilvēki sazinās, izmantojot telefonu, rakstot īsziņas, katram ģimenes loceklim ir sava istaba un nerodas vēlme kopā padzert tēju. Diemžēl ģimenes vienotība ir palikusi pagājušajā gadsimtā», - uzskata izstādes vadītāja.

Apmeklētājus izstādē gaida daudz interesanta – mēbeles, kas ir izvietotas atkarībā no interesēm un domātas dažiem cilvēkiem, 2 grezni tā laika garā tērpti manekeni, lielais sensora monitors, kurā var «pašķirstīt» veco laiku albumus, aplūkot fotogrāfijas un atklātnes. Vārdu sakot, ciemos pie pagātnes garlaicīgi nebūs.
Izstāde tiks atklāta 6.jūnijā plkst.14:00.


Написать комментарий