Budžeta grozījumi: FM vēl vērtē, bet 'lāča ādu' jau dala

foto lizingi.lv
foto lizingi.lv

Kamēr Finanšu ministrija (FM) vēl tikai vērtē šā gada valsts budžeta grozījumu nepieciešamību un līdzekļu apjomu, ko tajos varētu pārdalīt, valdība jau lēmusi par konkrētiem naudas saņēmējiem, tos nostiprinot arī protokolā.

Piemēram, pirms nedēļas lemjot par līdzekļiem Latgales autoceļiem, valdības protokollēmumā Satiksmes ministrijai dots uzdevums "sagatavot priekšlikumus grozījumiem likumā "Par valsts budžetu 2012.gadam", iekļaut tajos priekšlikumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu 4 220 942 latu apmērā Latgales reģiona valsts autoceļu sabrukušo posmu seguma ārkārtas uzturēšanas darbu veikšanai".

Bet citā protokolā valdība paredzējusi atrisināt "jautājumu par papildus līdzekļu piešķiršanu zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem 2012.gadā, sagatavojot grozījumus likumā "Par valsts budžetu 2012.gadam". Tāpat arī ministriju retorikā un oficiālajos paziņojumos medijiem pēdējo nedēļu laikā pausta pārliecība par papildu līdzekļu saņemšanu šā gada budžeta grozījumos, piemēram, risinot sabiedrības integrācijas jautājumus. Savukārt izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis jau publiski apsolījis papildus līdzekļus skolotāju algām šā gada rudenī, un, ja naudas nebūs, Ķīlis demisionēs.

Arī par budžetu atbildīgais finanšu ministrs Andris Vilks (V) pēdējās nedēļās mainījis savu kraso nostāju pret budžeta grozījumiem, pieļaujot, ka gada otrajā pusē budžetu varētu grozīt.

Finanšu ministrijā portālu "Delfi" informēja, ka, ņemot vērā strauju Latvijas ekonomikas izaugsmi, primāri būtu jāpārskata makroekonomikas prognozes šim gadam un vidējam termiņam, kā arī, balstoties uz atjaunotajiem datiem, jāsagatavo nodokļu ieņēmumu prognozes. Tāpat ir jāņem vērā Saeimas lēmums no šā gada 1.jūlija samazināt PVN likmi par vienu procentpunktu un IIN pakāpenisku samazināšanu, sākot ar nākošā gada 1.janvāri. Šie grozījumi samazinās budžeta ieņēmumus, īpaši 2014. un 2015.gadā.

29.maijā valdība ir uzdevusi Finanšu ministrijai izvērtēt, kā arī informēt valdību par iespējām grozīt šā gada budžetu. Patlaban FM eksperti apzina fiskālo situāciju, vai ir iespējams grozīt budžetu.

FM uzsver, ka primārais ir noturēt budžeta deficītu plānotajā apmērā, nodrošinot uzņemtās saistības par šā gada un nākamā gada budžeta deficīta mērķiem. Tāpēc sākotnēji FM gaidīs oficiālos datus par iekšzemes kopprodukta izmaiņām šā gada pirmajā ceturksnī, pēc kuriem arī pārskatīs šā gada ieņēmumu un izdevumu prognozes. Tikai pēc tam būšot skaidrs, cik daudz brīvu līdzekļu valdība varētu pārdalīt budžeta grozījumos.

FM atgādina, ka 2012.gada valsts budžets ir sagatavots ar budžeta deficītu 2,1% apmērā no IKP. Arī turpmākajos gados plānots samazināt budžeta deficītu, sasniedzot 2013.gadā 1,4% no IKP, 2014.gadā – 0,8% no IKP, savukārt 2015.gadā – 0,3% no IKP.


Темы: , , , ,
Написать комментарий