Eksperts: Iegādājoties mājvietu, daugavpiliešus arvien vairāk interesē rēķini par apkuri

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šī gada sākumā dažādās publikācijās tika runāts, ka ekonomiskā krīze Eiropas nekustamo īpašumu tirgu ir novedusi līdz nenoteiktības stāvoklim, un ka vietējā nekustamo īpašumu tirgū pircēju nav.

Eksperti runāja par tirgus attīstības pesimistiskajām prognozēm un atzīmēja, ka, piemēram, Rīgā dzīvokļu piedāvājumu visos segmentos trūkst laba nekustamā īpašuma par adekvātu cenu.

Taču jau pavasarī tirgus sāka atdzīvoties, šī gada pirmajā ceturksnī dzīvokļu cenas sērijveida mājās Rīgā pirmo reizi pēc krīzes tika palielinātas. Par to, kāda ir situācijas nekustamā īpašuma tirgū Daugavpilī un kas pašlaik ir pieprasīts, portāls Gorod.lv uzzināja no nekustamā īpašuma novērtēšanas eksperta Mihaila Lavrenova.

Pēc eksperta vārdiem, pēdējā laikā dzīvokļi tiek daudz ātrāk pārdoti (lielākoties, dzīvokļus pārdod mazāk nekā mēneša laikā). Iedāvājums joprojām pārsniedz pieprasījumu, bet dzīvokļi par pieņemamām cenām tiek ātri pārdoti, kas noved pie nelielas cenu palielināšanas. Pamazām pieaug darījumu skaits ar hipotēkas piesaistīšanu. Pircējs labi izpēta tirgu, izvēlas interesantākus variantus, bet pārdevēji, savukārt, vairs nevienojās par nopietnām atlaidēm. Tāpēc eksperts secina, ka mūsu nekustamā īpašuma tirgus pakāpeniski adaptējās jaunajām ekonomijas reālijām.

Runājot par pieprasītāko Daugavpils nekustamā īpašuma tirgū, novērtētājs paziņoja, ka lielāko interesi rada vienistabas un divistabu dzīvokļi, bieži vien tie ir dzīvokļi bez remonta. Galvenokārt dzīvokļus pērk jaunas ģimenes ar maziem bērniem, kā arī vidējā vecuma cilvēki.

Zīmīgi, ka pašlaik, izvēloties dzīvokli, cilvēki interesējas par rēķiniem par komunālajiem pakalpojumiem, bieži vien prasa uzrādīt ziemas sezonas rēķinus par dzīvokli un nereti atsakās no pirkuma, ja rēķins par apkuri bijis pārāk liels – 2 lati un vairāk, jo jaunajās mājās (ar apkures jaunajām sistēmām un siltinātajām sienām) Stadiona ielā un Raiņa ielā, kā arī renovētajā sociālajā mājā Šaurā ielā, apkures maksa sastāda aptuveni 50 santīmus par metru.

«Gandrīz viss, kas tiek pārdots ir sekundārais tirgus – dzīvokļi padomju laika mājās. Taču drīzumā Daugavpilī sāks pārdot dzīvokļus renovētajā sešstāvu mājā, kas atrodas Arodu ielā 11. Un es pieņēmu, ka tas būs labākais piedāvājums cenas un kvalitātes ziņā no tā, kas tiek pārdots Daugavpilī, jo tā ir monolīta māja no betona, siltināta, visos dzīvokļos ir ierīkoti individuālie siltuma skaitītāji. Dzīvokļu cenas īpaši neatšķirsies no cenām par dzīvokļiem Hruščova laika celtajās mājās, bet maksa par apkuri būs ievērojami mazāka. Pastāv iespēja, ka šī māja atradīsies pilsētas labāk apkalpoto māju pieciniekā, kurās apkures maksa būs viena no zemākajām Daugavpilī», - paziņoja eksperts.

Runājot par prognozēm nekustamā īpašuma tirgū, M.Lavrenovs paskaidroja, ka pašlaik nav pamata samazināt cenas – tiek prognozēts neliels cenu pieaugums, jo cenas parasti pieaug pēc krīzes vai pirms jaunās krīzes. Vēl viens cenu iespējamā pieauguma iemesls ir depozītu likmju samazināšana bankās, jo glabāt naudu bankās jau sen nav izdevīgi.


Написать комментарий