Zaķis PVN jautājuma dēļ no amatiem atkāpties negrasās; apsvērs auto pārdošanu

foto pietiek.com
foto pietiek.com

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis (V) saistībā ar pārmetumiem par iespējamo izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas automašīnas iegādē neplāno atkāpties no frakcijas vadības vai nolikt deputāta mandātu, taču apsver iespēju mašīnu pārdot, lai pēc darījuma nomaksātu PVN.

Kā ziņots, portāla "Pietiek.com" rīcībā nonākušie dokumenti liecinot, ka Zaķis gadu mijā ticis pie jaunas automašīnas "Volvo XC60", nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Publicētajā deputāta e-pasta vēstuļu sarakstē ar "Mūsa Motors Rīga" šīs lietas sakarā tiek apspriesta nepieciešamība kādam starpniekuzņēmumam Lietuvā maksāt 1000 eiro, lai varētu tikt īstenota nodokļa apiešanas shēma.

Zaķis norādīja, - ja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nekonstatēs "saimnieciska rakstura pārkāpumus", tad politiķis nepiekrīt idejai par nepieciešamību atkāpties no amatiem. "Savukārt, ja tur ir ētiska rakstura pārkāpumi, atļaujiet lemt man pašam. Jebkurā gadījumā - sagaidām KNAB lēmumu un tad es izdarīšu savus secinājumus," akcentēja politiķis.

Taujāts, vai viņa situācija nebūtu jāskata "Vienotības" Ētikas komisijā, Zaķis skaidroja, ka "arī viņiem būtu būtiski redzēt KNAB slēdzienu".

Vaicāts, vai auto pārdošana būtu saucama par "cienīgu risinājumu" un vai pēc šāda soļa neapmierinātība ar deputāta rīcību nesaglabāsies, Zaķis atbildēja: "Uzskatu, ka nodokļi par šo darījumu ir samaksāti. Likumu zināšanas nekādā gadījumā nav shēmošana. Savukārt politikā Latvijā cīnās "ar melnajām mapītēm"."

Politiķis sacīja, ka viņam būtu jāsagatavojas, lai atbildētu, cik lielu pievienotās vērtības nodokli naudas izteiksmē viņam piederošais uzņēmums pašlaik jau ir nomaksājis par auto iegādi. Tomēr viņš arī nevēlas sniegt šo informāciju, pirms nebūs saņemts atzinums no KNAB. Zaķis neuzskata, ka šo ziņu nesniegšana būtu pretrunā ar "Vienotības" deklarētajiem atklātuma un godīguma principiem. "Aizdomas, pirmkārt un galvenokārt, noņems KNAB, kas izdarīs secinājumus," sacīja deputāts.


Написать комментарий