Daugavpils Ukraiņu biedrība «Мрия» atzīmēja savus svētkus ar Atvērto durvju dienu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pirms dažām dienām ukraiņu kultūras biedrība «Мрия» (Sapnis) atzīmēja savu 9.dzimšanas dienu. Dzimšanas diena tika atzīmēta klusi un mierīgi, tika sarīkota Atvērto durvju diena.

Gorod.lv viesmīlīgi sagaidīja īstā ukrainiete Marina Ņikitina, kas ir dzimusi saulainajā Harkovā, bet liktenis bija lēmis, ka pirms diviem gadiem viņa ieradās mūsu jaukajā pilsētā. Izrādījās, ka Anglijā bija satika daugavpilieti, iemīlējās, apprecēja viņu un pārcēlās uz Daugavpili. «Sākumā Daugavpils man likās pavisam maza pilsētiņa, jo manā dzimtajā Harkovā dzīvo vismaz divi miljoni iedzīvotāju. Toties pašlaik es ļoti mīlu šo kluso pilsētu, kas man kļuva kā dzimtā pilsēta, un tas, ka līdz centram var aiziet pusstundas laikā man ļoti patīk. Un vēl man patīk, kad mani sauc par hohlušku, jo tas nozīmē skaistumu un grāciju», - dalījās pārdomās Marina.

Mums parādīja lielu mēģinājumu zāli, kur parasti pulcējas biedrības locekļi un viesi, bibliotēku, atpūtas istabu ar rituāla kociņu Giļce un saunu, kā arī virtuvi, kurā bieži vien gatavo tradicionālos ēdienus. Tā patiesi ir neliela, bet ļoti kolorītā ukraiņu kultūras saliņa Daugavpilī – šeit var aplūkot krāsainos nacionālos tērpus, getmaņu varas simbolu – vāli, īsto bandūru ar 64 stīgām, suvenīrus no Soročinas gadatirgu, lielus maizes klaipus, un, protams, ukraiņu literatūras klasika Tarasa Ševčenko portretus.
Biedrības «Мрия» priekšsēdētāja Nadežda Stahovska pastāstīja, ka jūlijā pateicoties Ukrainas Ārlietu ministrijai 10 mazie daugavpilieši apmeklēs starptautisko nometni «Arteks», kur notiks Vispasaules bērnu kongress. Divu nedēļu laikā bērni piedalīsies dažādos pasākumos, kontaktēsies ar vienaudžiem no dažādām valstīm, sauļosies un peldēsies Melnajā jūrā.

Jēkabpilī šovasar notiks ukraiņu dziesmas festivāls, kurā piedalīsies arī vokālais ansamblis «Мрия». «Mēs ar prieku piedalāmies dažādos festivālos, esam koncertējuši visā Latgalē, lai parādītu, cik skaistas un liriskas ir ukraiņus dziesmas, cik koši un krāsaini ir nacionālie tērpi, cik bagāta ir šī kultūra. Pateicoties dažādiem projektiem, viens pat bija Nīderlandes vēstniecības projekts, mēs apmeklējām Rietumu Ukrainas pilsētas. Koncertā par godu Uzvaras svētkiem mēs varējām uzaicināt dziedātājus no Čerņigovas Marinu Makeju un Sergeju Silumovsku, kuri pārsteidza daugavpiliešus ar ukraiņu dziesmām un košiem kostīmiem. Kā arī mēs kontaktējam ar etniskajiem ukraiņiem, kuri dzīvo Kanādā, Moldovā, Krievijā un citās valstīs.

Ne vienmēr viss ir tik labi un gludi, kā varētu izskatīties, vienmēr ir kādas problēmas, parasti finansiālā rakstura problēmas, bet mēs nebēdājamies. Pie mums nāk daudz cilvēku, ceturtdienās mums notiek ukraiņu dziesmu mēģinājumi, dažreiz taisām vareņikus un gatavojamies gaidāmajam festivālam », - pastāstīja Nadežda Stahovska.



Написать комментарий