Viencipara bezdarba skaitlim nepieciešami 23 000 jaunu darbavietu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Lai bezdarba līmenis Latvijā šogad saruktu līdz viencipara skaitlim, būtu jārada aptuveni 23 tūkstoši jaunu darbavietu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne.

Viņa pauda pārliecību, ka bezdarba līmenis Latvijā šogad noteikti nepalielināsies. "Vai bezdarbs gada beigās sasniegs viencipara skaitli, kā par to runā eksperti... Tad mums ir jārada aptuveni 23 tūkstoši jaunu darbavietu. Līdz ar to es šajās prognozēs gribētu būt piesardzīga. Vasarā sezonas darbu laikā bezdarbs pilnīgi noteikti samazināsies. Tā tas ir bijis gan ekonomikas augšupejas, gan krīzes laikā. Taču līdz gada beigām es būšu atturīga prognozēs par to, vai mums bezdarba līmeni izdosies samazināt līdz viencipara skaitlim," sacīja Kalvāne.

Runājot par vidējā bezdarbnieka portretu, NVA vadītāja teica, ka Latvijas bezdarbnieks ir sieviete, cilvēks ar profesionālo izglītību un vecumā virs 40 gadiem. "Statistika liecina, ka 36% bezdarbnieku bez darba ir līdz sešiem mēnešiem, 34% – no viena līdz trim gadiem. Visvairāk bezdarbnieku un darba meklētāju ir vecuma grupā virs 50 gadiem – 22,8 tūkstoši cilvēku," pastāstīja Kalvāne.

Visgrūtāk darbu atrast ir vienkāršo darbu darītājiem – palīgstrādniekiem, pārdevējiem, apkopējiem, sētniekiem, būvstrādniekiem, automašīnu vadītājiem. "Šīs profesijas ir mūsu topā. Šos cilvēkus krīzes laikā no darba atbrīvoja pašus pirmos, un viņiem ir grūti atrast darbu arī pašlaik, jo arī tagad vienkāršo darbu veicēju skaits, kas nepieciešams darba devējiem, nav liels," paskaidroja Kalvāne.

Pēc NVA direktores paustā, tādās profesijās kā automašīnu vadītāji, pavāri un apsargi savukārt ir gan liels bezdarbnieku skaits, gan arī liels darba devēju pieprasījums. "Līdz ar to ir skaidrs, ka kaut kas nav labi ar atalgojumu, darba nosacījumiem un apstākļiem, kas rada šo mainību. Tas pats attiecas uz mazumtirdzniecības veikala pārdevējiem. Šajā profesijā cilvēku apgrozījums ir bijis liels jebkuros ekonomikas apstākļos. Tas ir grūts darbs ar finansiālu atbildību. Tāpat daudzi šo darbu izvēlas kā pagaidu variantu, līdz atradīs kaut ko atbilstošu savai īstajai profesijai," klāstīja Kalvāne.

Vienlaikus darba devēji visvairāk pieprasa mazumtirdzniecības veikala pārdevējus. "Mums ir seši tūkstoši šīs profesijas bezdarbnieku, bet darba devēji četru mēnešu laikā grib aizpildīt 400 pārdevēju vakances. Tāpat pieprasījums pašlaik ir pēc palīgstrādniekiem, kūdras ieguves palīgstrādniekiem. Kūdras ieguvē darbs ir ļoti smags, un acīmredzot šeit ir grūti vienoties par algu, kas tiek piedāvāta," norādīja Kalvāne.


Написать комментарий