Gada inflācijas tempi turpina sarukt; maijā – 0,2% deflācija

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Inflācija Latvija turpina sarukts - vidējais patēriņa cenu līmenis maijā, salīdzinot ar aprīli, samazinājās par 0,2%, savukārt, salīdzinot  ar pagājušā gada maiju, cenu pieaugums bija 2,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Mēneša laikā precēm cenas saruka par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,1%.
Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām maijā bija cenu kritumam transportam, mājsaimniecības precēm, kā arī cenu kāpumam pārtikai.

Kopējo cenu pieaugumu pārtikas grupā ietekmēja akciju noslēgums maizei (+1,1%), desām un žāvējumiem (+0,5%), pārējiem gaļas produktiem (+4,3%), tējai un kafijai (+4,2%), kā arī sezonālais cenu kāpums dārzeņiem (+4,7%), ko galvenokārt veidoja jaunās ražas nonākšana tirgū. Savukārt cenas samazinājās pienam un piena produktiem (-1,6%), sviestam (-1,9%), olām (-5,3%) un svaigai gaļai (-1%).

Alkoholiskajiem dzērieniem, noslēdzoties akcijām, cenas pieauga vidēji par 1,3%. Galvenokārt dārgāki kļuva stiprie dzērieni (+0,2%) un alus (+3%).

Mājokļa iekārtas cenu pazeminājumu veicināja akcijas īslaicīgās lietošanas mājsaimniecības precēm (-1,9%), darbarīkiem un ierīcēm (-0,7%), mājsaimniecības tekstilizstrādājumiem (-0,4%), kā arī nelielām elektroprecēm (-0,3%).

Degvielas cenas samazinājās vidēji par 3,4%, tai skaitā 95. markas benzīnam – par 4,2%, bet dīzeļdegvielai – par 2,5%. Transportlīdzekļu apkopei un remontam cenas kritās par 1,1%, bet aviobiļetes kļuva lētākas par 1,5%.

Sezonālais cenu kāpums par 9,7% bija arī viesnīcu pakalpojumiem (izņemot dienesta viesnīcas).

Šā gada maijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, bija par 2,2% augstāks. Precēm cenas pieauga par 2,4%, bet pakalpojumiem - par 1,8%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 3,8%.

2011.gada maijā, salīdzinot ar 2011.gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,4%.

Patēriņa cenu pieaugums Latvijā mazinās jau vairākus mēnešus pēc kārtas. Aprīlī gada inflācija bija 2,8%, martā gada inflācija bija 3,3%, februārī - 3,4%, janvārī - 3,6%, decembrī - 4%. Pērn vislielākais cenu kāpums sasniegts maijā, kad patēriņa cenas bija pieaugušas par 5%, salīdzinot ar attiecīgu laika posmu gadu iepriekš.

Aizvadītajā gadā inflācija sasniedza 4%, tai skaitā precēm cenas pieauga par 4,9%, bet pakalpojumiem - par 1,6%. Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pieaugumu 2011.gadā bija pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī ar mājokli un transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.


Написать комментарий