Dainis Stikuts: Mājsaimniecību patēriņš veicina IKP pieaugumu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Šogad pirmajā ceturksnī, mājsaimniecību patēriņa devums IKP izaugsmē pārspēja kopējo investīciju devumu (krājumu izmaiņas mazināja kopējās investīcijas). Jau ilgu laiku mājsaimniecību noskaņojums ir relatīvi augsts un stabils, tas deva pamatu straujam nepārtikas preču mazumtirdzniecības pieaugumam.

Zināmā mērā tas ir pateicoties eksportējošo uzņēmumu ienākumiem, kas uztur gan augstu noskaņojumu, gan dod labus ienākumus. Liela gada izaugsme bija vērojama tieši apstrādes rūpniecībā, kurā dominē visāda veida metālapstrāde, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi, no kuriem liela daļa apkalpo ārvalstu tūristus.

Lai gan vislielākais pieaugums bija būvniecības nozarē, tas ir zemās bāzes dēļ, proti ļoti zemas aktivitātes pērn, bet tik un tā tas dod pozitīvu ieguldījumu vispārējā noskaņojumā., Būvniecību galvenokārt virzīja valsts pasūtījumi, būvējot dažādus ES līdzfinansētus infrastruktūras objektus, bet arī rūpniecisko ēku un noliktavu būvniecības pieaugums ir vērā ņemams.

Domājams, ka ilgi Latvija nevarēs noturēt tik strauju IKP pieaugumu. Jau 2.ceturksnī IKP izaugsme bremzēsies, līdzīgi, kā tas ir noticis Igaunijā un Lietuvā. Arī patērētāju noskaņojums ir kļuvis piesardzīgāks, kas nozīmē to, ka mazumtirdzniecības izaugsme var sabremzēties.

Pateicoties gada sākuma labajiem rezultātiem, mēs visticamāk palielināsim pašreizējo IKP prognozi šim gadam, kas pagaidām ir 2.5%.


Темы: , , , ,
Написать комментарий