Spāru svētki Daugavpils cietoksnī: klātesošajiem parādīja Valsts policijas topošās ēkas un mūsdienu izolatoru

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Piektdien, 8.jūnijā, plkst.12:00 Daugavpils cietoksnī notika spāru svētki trim Latgales reģionālās policijas ēkām – divām administratīvajām ēkām un īslaicīgās aizturēšanas jaunā izolatora ēkai, kur pašlaik notiek būvdarbi un rekonstrukcija.

Atgādināsim, ka darbi šeit sākās pagājušā gada oktobrī, kad komandanta ēkas pamatā tika iemūrēta laika kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Pēc 9 mēnešiem pilsētas vadībai, pašvaldības speciālistiem un žurnālistiem parādīja, kas tika izdarīts šajā laikā. Ar būvdarbu gaitu iepazinās LR Iekšlietu ministrijas, Valsts policijas, Daugavpils domes un VAS «Valsts nekustamie īpašumi» pārstāvji. Svētkus apmeklēja Daugavpils vicemērs Vjačeslavs Širjakovs, Būvniecības departamenta vadītāja Svetlana Krjukova, pilsētas galvenā arhitekte Inga Ancāne un citi. Pasākumā piedalījās arī projekta autora SIA «Skonto Būve» un galvenā darbuzņēmēja SIA «Arčers» pārstāvji.

Uz lielākās ēkas – administratīvās ēkas Nr.1 – saskaņā ar tradīciju uzkāra vainagu. Klātesošajiem pastāstīja, ka ēka, kura pašlaik ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, 19.gadsimta pirmajā pusē bija komandanta ēka. Pašlaik ēkai pildīs citas funkcijas. Šajā sakarā daudz kas tika mainīts ēkas plānošanā, bet arhitektūras izskats tiks saglabāts, kā arī čuguna kāpnes ēkas iekštelpās. Pašlaik objektā notiek fasādes renovācijas darbi, tiek ieliktas iekšējās un ārējās inženierkomunikācijas, drīzumā sāksies jumta ierīkošanas darbi. Pēc darbu pabeigšanas ēkas trīs stāvos strādās Valsts policijas administrācija.

Ar administratīvo ēku Nr.2 bija problēmas. Dažas ēkas konstrukcijas, kas tika celta pirms 180 gadiem, bija sabojātas, nācās stiprināt pamatus, savilkt sienas. Pēc darbu pabeigšanas ēkās darbosies Ceļu policijas un speciālās nodaļas administrācija.

Klātesošie aplūkoja arī izolatora ēka, kas tiek celta no nulles. Izolatorā ir paredzētas 120 vietas, kamerās ir tualete, izlietne, siltinātās grīdas, tiks ierīkota arī ierīce, ar kuras palīdzību būs iespējams sarunāties ar uzraugu, katrā kamerā tiek paredzēta vieta 4 cilvēkiem. Telpas tiek aprīkotas tādā veidā, lai ievērotu visus aizturēto personu uzturēšanas noteikumus, viņiem būs iespēja lasīt dienas gaismā, pastaigāties par terasi ar stikla jumtu utt. Tiks aprīkotas arī invalīdiem domātas kameras.

Klātesošajiem pastāstīja, ka projektētāji centās, lai jaunbūve īpaši neizceltos uz kopējā vēsturiskā fona. Neskatoties uz to, ka gar izolatoru ar laiku staigās cilvēki, ēkai apkārt nebūs žoga, ieslodzītos ēkā ievedīs no speciālā transporta.

Pēc stāsta par ēku ieplānoto ārējo izskatu, apdares materiāliem, komunikācijām, par godu svētkiem klātesošie, dzerot sulu, kontaktējās neformālajos apstākļos.

Galvenā darbuzņēmēja pārstāvis paziņoja, ka septembrī tiks pabeigta izolatora ēka, bet gada beigās – administratīvās ēkas. Galvenā darbuzņēmēja pārstāvis atzīmēja, ka celtnieki veiksmīgi tika galā ar grūtībām, kas radās veco pamatu dēļ, kuru nācās stiprināt, tika galā arī ar plaisām u.tt. Drīzumā celtnieki ķersies pie apdares darbiem. Apkārt ēkām (līdz sarkanajām līnijām) notiks labiekārtošanas darbi, tiek risināts piebraucamo ceļu jautājums.

Jāatzīmē, ka ēku rekonstrukcijas projekts tika izstrādāts, ņemot vērā to, ka Daugavpils cietoksnis ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tāpēc rekonstruētās ēkas tika pielāgotas cietokšņa kopējam ansamblim, saglabājot tā savdabīgumu. Jaunā ēka ar jumta apveidiem, apdari un fasādes formu iekļaujas ansamblī, pat veidojot ceļus un trotuārus, tika izmantoti mūsdienu materiāli, kuru ārējais izskats ir saskaņots ar cietokšņa vēsturisko izskatu.
Būvniecības darbu pirmā kārta un restaurācija bija uzsākta 2011.gada rudenī, saskaņā ar līgumu tiek plānots pabeigt projektu un nodot to ekspluatācijā 2013.gada vasarā. Projekta kopsumma ir 9,8 miljoni latu (ieskaitot PVN).



Написать комментарий