Premjers liek Circenei atrast naudu endoprotezēšanas operācijām

foto cs.wikipedia.org
foto cs.wikipedia.org

Premjers Valdis Dombrovskis (V) veselības ministrei Indrīdai Circenei līdz 2.jūlijam uzdevis atrast naudu endoprotezēšanas operācijas pacientiem, kam tās nepieciešamas nekavējoties, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga"

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca (TOS) iepriekš paziņoja, ka plāno desmit reizes samazināt endoprotezēšanas operācijas, jo šim gadam piešķirtā nauda iztērēta jau pirmajos mēnešos.

Lai likvidētu izveidojušos rindu, ārstiem ar pilnu jaudu būt jāoperē četrus, piecus gadus un tam būtu nepieciešami 45 miljoni latu, tāpēc, lai augošo rindu neizstieptu vēl garāku, TOS pavasarī Veselības ministrijai lūdza papildus naudu. Taču ministrija to atteikusi, iesakot labāk plānot savu darbu.

Slimnīca, lai, nepārkāptu likumu, nolēma ar jūliju vairs nesasaukt ārstu konsīlijs, kam jāizvērtē, kuriem pacientiem operācija nepieciešama steidzamības kārtā, vēsta raidījums. Likums nosaka, ja konsīlijs nolēmis, ka pacients jāoperē, tas jāizdara sešu līdz 12 mēnešu laikā, savukārt ja ārstu komisija nesanāk – operācijas nenozīmē un likums formāli tiek ievērots.

Šādu situāciju par nepieņamu uzskatīja Dombrovskis, paužot, ka Veselības ministrijai ir jāsagatvo priekšlikumi tās risināšanai. "Zinām, ka ir problēmas, veidojas rindas," raidījumam norādījis Dombrovskis. "Šī laikam ir tā joma, kur to problēmu atlikt tomēr nevar un tā ir jārisina. Tas arī faktiski tiek sagaidīts no Veselības ministrijas. Protams, rēķinotes ar to, ka tas varētu prasīt papildus izdevumus," sacījis ministrs.

Premjers mudinājis veselības un finanšu ministrus naudu operācijām atrast, jo problēmas ielaišana vēlāk valstij izmaksās vēl dārgāk. Savā vēstulē veselības ministrei viņš norāda: "Ja situācija steidzami netiks mainīta, ir pamatotas bažas, ka liela daļa pacientu var kļūt par invalīdiem, kuru atbalstam obligāti būs jārod finansējums no valsts budžeta, tai skaitā no sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta līdzekļiem. Tas nozīmē, ka būs jārod finanšu līdzekļi seku iespējamai mazināšanai, nevis efektīvai invaliditātes cēloņu novēršanai, lai gan tas ir būtiski svarīgāk ne tikai konkrētajam cilvēkam, bet arī visai sabiedrībai kopumā."


Написать комментарий