Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējuši sociālisti

foto foxblog.gr
foto foxblog.gr

Francijā svētdien notikušajā parlamenta apakšpalātas Nacionālās asamblejas vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu ieguvusi jaunā prezidenta Fransuā Olanda Sociālistiskā partija un tās sabiedrotie, liecina Iekšlietu ministrijas paziņotie galīgie vēlēšanu rezultāti.

Sociālistiskā partija, Zaļie un to tuvi sabiedrotie kopā ieguvuši apmēram 46% balsu, bet iepriekšējā prezidenta Nikolā Sarkozī labējā Savienība par tautas kustību (UMP), kas dominēja līdzšinējā parlamenta apakšpalātas sasaukumā, un tās sabiedrotie - 34% balsu.

Galēji labējā Nacionālā fronte ieguvusi 13,6% balsu - ievērojami vairāk par 4%, ko tā bija ieguvusi iepriekšējās parlamenta vēlēšanās 2007.gadā. Komunistu atbalstītā Kreisā fronte ieguvusi 6,9% balsu.

Vēlētāju aktivitāte bija 57%, kas ir nepieredzēti zema aktivitāte parlamenta vēlēšanu pirmajai kārtai.

Nacionālajā asamblejā ir 577 deputāti, kas tiek ievēlēti vienmandāta apgabalos. Pavisam uz iekļūšanu parlamenta apakšpalātā svētdien pretendēja vairāk nekā 6500 kandidātu.

Ja neviens kandidāts pirmajā kārtā neiegūst vairāk nekā 50% balsu, visi kandidāti, kas ieguvuši vismaz 12,5% balsu, piedalās otrajā kārtā. Parlamenta vēlēšanu apakšpalātas otrā kārta notiks nākamsvētdien, 17.jūnijā.

Olanda ieceltais premjerministrs Žans Marks Ero, kurš svētdien tika atkārtoti ievēlēts Nacionālajā asamblejā, atzinīgi novērtēja pirmās kārtas rezultātus un aicināja vēlētājus aktīvi balsot otrajā kārtā, lai nodrošinātu sociālistiem un to sabiedrotajiem "lielu, solīdu un sakarīgu vairākumu".

Nacionālās asamblejas pilnvaru termiņš ir pieci gadi.

Parlamenta augšpalātā Senātā kopš pērnā gada vairākums ir sociālistiem.


Написать комментарий