AES celtniecība 20 km attālumā no Daugavpils: Latvijas prezidents, principā, neiebilst

foto Saeima
foto Saeima

Vakar, 11.jūnijā, raidījumā „Vakara intervija” Pirmajā Baltijas kanālā ar Latvijas prezidentu Andri Bērziņu tika apspriests jautājums par Latvijas piedalīšanos Ignalinas elektrostacijas būvniecībā.

Kā zināms, Visaginas, kurā tiek plānots būvēt AES atrodas 8 km attālumā no Latvijas robežas. Daugavpils nokļūst 30 km atsvešināšanas zonā, kura avārijas gadījumā dažu stundu laikā kļūs par nedzīvu, turklāt mūsu pilsētā nav evakuācijas plāna kodolsprādziena gadījumā, nerunājot par atlaidēm minētās zonas iedzīvotājiem. Kā arī AES būvniecības gadījumā zem jautājuma zīmes nonāk visi Daugavpils tūrisma attīstības plāni.

Pašlaik ir izskanējusi informācija, ka AES projektā Latvijai piederēs 20%, taču oficiāli mūsu valsts vēl nav izlēmusi par piedalīšanos būvniecībā. Šo informāciju PBK apstiprināja A.Bērziņš, atzīmējot, ka valsts vadības pozīcija sakrīt ar Igaunijas pozīciju – ja Latvijai tas būs ekonomiski izdevīgi, mēs pievienosimies.

Taču pagaidām nav skaidrs, kad mēs uzzināsim, vai ir izdevīgi, ka mums piederēs AES daļas. Prezidents atzīmēja, ka, pieņemot lēmumu, tiks ņemts vērā «Latvenergo» viedoklis, bet arī uzņēmuma idejas atbalstīšanas gadījumā, lēmums netiks pieņemts uzreiz, jo Latvijā daudzi izsaka bažas, ka mūsu parāds pieaugs vēl par vienu miljardu, kas pēc prezidenta domām, nav pieņemami.

A.Bērziņš arī atzīmēja, ka Latvijas iespējas izmantot savus ūdens resursus, lai radītu elektroenerģiju, nav izsmeltas, taču, piebilda, ka, ja Latvijai būtu tāpat kā Lietuvai viss nepieciešamais AES būvniecībai, viņš būtu par būvniecību.

Kamēr Latvija domā par piedalīšanos projektā, Lietuvas vadība atgādina par Latvijas un Lietuvas brālību, kas ir augstu jāvērtē. Daudzi eksperti apšauba šīs pozīcijas patiesumu, norādot, ka runas par brālību ir saistības ar lietuviešu vēlmi saņemt no Latvijas miljardu eiro būvniecībai, kuru valsts plāno saņemt, ieķīlājot «Latvenergo» īpašumu.

Pagaidām Latvijai nav skaidra priekšstata par būvniecību. Eksperti šaubās, ka AES elektroenerģija Latvijai būs lētāka nekā pašlaik. Vai ir vērts maksāt miljonu par ekoloģiski bīstama objekta būvniecību svešā teritorijā 8 km attālumā no Latvijas robežas? Šis jautājums Latvijas valdībai pagaidām ir atklāts. Bet portāla Gorod.lv lasītāji jau izteica savu viedokli šajā sakarā – 56% respondentu izteicās kategoriski pret AES būvniecību Daugavpils apkārtnē, vēl 7% arī izvēlētos noliedzošo atbildi.

Nobeigumā atzīmēsim, ka raidījumā „Pastāv viedoklis” PBK izskanēja informācija, ka Latvija jau ir sākusi ieguldīt naudu projektā - «Latvenergo» ir noslēgusi vienošanos par gandrīz miljonu eiro ar kādu konsaltinga firmu par projekta novērtēšanu.


Написать комментарий